Statsbygg 3D-printet forslagene til nytt regjeringskvartal

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 13 juni 2017

Nå pågår plan- og designkonkurransen til det nye regjeringskvartalet, som etter planen skal stå ferdig i 2027. 3D-print i målestokk 1:500 av de ulike forslagene er en del av juryens beslutningsgrunnlag.

Hovedkonseptet for fremtidig regjeringskvartal ble vedtatt av regjeringen i 2014. Det innebærer blant annet at S-blokken, Y-blokken og R4 skal rives, og at det skal bygges nytt mellom Akersgata og Møllergata. I februar i år ble reguleringsplanen godkjent, og sju arkitektkontorer/grupperinger ble plukket ut til å delta i plan- og designkonkurransen (også kalt arkitektkonkurransen), med innlevering av sine forslag nå i mai. Alle forslagene ligger tilgjengelig på Statsbyggs nettsider, der de er anonymisert slik at man ikke ser hvilken gruppering som står bak hvert enkelt. Øystein Graffer, senioringeniør ved faglig ressurssenter i Statsbygg, forteller at Statsbygg også har valgt å 3D-printe modeller av hvert forslag.

– Vi har fra tidligere en områdemodell i størrelse ca 1,5 ganger 1,5 meter, og det er i denne vi ønsker å plassere inn hver av de 3D-printede forslagene. For å sikre en uniform utforming av hver modell for juryen, har vi fått hvert forslag 3D-printet i samme målestokk hos Nordic 3D. Tilbakemeldingene på dette er positive fra juryen, forteller Øystein Graffer.

Modellene er 3D-printet i gipsmaterialer i målestokk 1:500, slik at de passer inn i områdemodellen. Øystein Graffer mener at kombinasjonen av 3D-print og digitale modeller danner et godt utgangspunkt for juryen.

De skjermbaserte modellene viser bedre hvordan området blir seende ut på gateplan, mens 3D-modellen viser det hele fra fugleperspektiv.

– Begge deler er viktig som beslutningsgrunnlag for juryen, poengterer Øystein Graffer. Bak de sju grupperingene som ble valgt ut til å delta, befinner det seg 59 firmaer og 20 arkitektkontorer. Juryen vil velge ut 2-3 av forslagene, hvoretter Statsbygg vil forhandle med disse før prosjekteringskontrakt inngås.

Skjermbilde av ett av forslagene til nytt regjeringskvartal. Forslagene er anonymisert og ligger tilgjengelig på Statsbyggs nettsider. Foto: Statsbygg
Områdemodellen der de 3D-printede forslagene blir plassert. Modellen i forgrunnen her er en modell av området slik det fremstår i dag. Foto: Statsbygg

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1