mandag 23. april – uke 17
Den tyske 3d-printerutvikleren EOS oppgraderer sitt CAM-verktøy EOSPRINT til versjon 2.0. Ifølge EOS har man arbeidet med å forenkle anvendeligheten og lagt fokus på industriell tilvirkning.
EOSPRINT 2.0 er bygget opp rundt arbeidsflyten for industriell 3d-printerteknikk. Gjennom enkle og klikkbaserte funksjoner går brukeren gjennom alle nødvendige trinn for å forberede filen for tilvirkning. Ifølge EOS skal verktøyet og funksjonene være tilpasset hvert trinn i arbeidsflyten.
Den nye plansegmenteringen muliggjør ulike lagtykkelser i en og samme del. Med funksjonen kan du eksponere hvert lag individuelt. På denne måten skal man kunne justere både kvalitet og produktivitet, avhengig av de kravene som er stillet til delen. Du bestemmer selv hvilke segmenter som behøver å ha en høyere kvalitet og kan da stille inn disse parametrene for beste resultat. Når det gjelder deler der hastigheten er viktigere, kan du i stedet justere tiden for raskere tilvirking.
Modulen Parameter Editor tilbyr nå et forbedret og åpent verktøy som inneholder spesielle eksponeringsmønstre og parametre. Det skal gi brukerne større frihet for en mer spesifikk og unik tilvirkning, mener selskapet. Dessuten kan man som bruker optimere og utvikle egne parametre. Foruten å endre på de eksisterende instillingene som lasereffekt eller skanningshastighet, kan de som nå bruker programmet justere ytterligere funksjoner. De kan eksempelvis tilpasse antall eksponeringstyper og variere start- og rotasjonsvinkelen for linjerte mønstre.
Eksponeringsmønsteret bestemmer laserbanene under den additive tilvirkningen og utover de nåværende, har tre nye eksponeringsmønstre blitt inkludert. Et eksponeringsmønster gjør det mulig å produsere deler som tidligere var umulige, ved å unngå støttestrukturer som før ikke kunne løsnes. To av disse kan forkorte tilvirkningstiden opp til 20 prosent, sammenliknet med EOSPRINT 1, sier EOS. Det stora utvalget av valgfrie eksponeringsmønstre gir derfor brukerne muligheten til å optimere kvaliteten på de delene som skal produseres gjennom 3d-printing.
EOSPRINT er forberedt for full integrering i automatiserte arbeidsflyt for den digitale fremtiden (Industry 4.0). Funksjonene er enkle å integrere i CAD/CAM samt ERP/MES-miljøer, da de er delt opp i ulike moduler. Den første integrerte løsningen som tilbys er Siemens NX og flere vil følge.
EOSPRINT 2.0 er nå tilgjengelig for metallsystemene EOS M 290 og EOS M 400. Fremtidige versjoner kommer til å ha støtte for alle nåværende metallsystemer fra EOS samt fremtidens polymersystem.
Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 2. juni, 2017
Stratasys slipper et nytt materiale for sine produksjonssystemer Stratasys Fortus 450mc og 900mc. Det er en PEKK-termoplast som ifølge Stratasys skal være uovertruffen i forhold til andre termoplaster på grunn av sin høye kjemiske motstandskraft.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 19. april, 2018
AutoCAD, et CAD-program fra programvareleverandøren Autodesk, kommer i en oppdatert utgave med over 750 000 nye funksjoner. – Verktøyene skal forenkle arbeidet for designere, forteller Autodesks Marcus O’Brien.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 19. april, 2018
Den amerikanske klær- og skoprodusenten Nike lanserer løpesko med 3d-printet overside. – Det er et lettere materiale og puster bedre enn Nikes tidligere benyttede tekstiler, skriver Nike i en pressemelding.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 19. april, 2018
General Electrics, som bl.a. er leverandør av jetmotorer, har nå lagd en flymotor der så mye som en tredjedel er 3d-printede komponenter i metall. Det minsker drivstofforbruket til motoren med 20%, skriver GE.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 12. april, 2018
Det svenske firmaet Cellink vinner en prestisjefull pris for sin 3d-printer for mennesklig vev. Ifølge Semcon, som står bak 3d-printerens design, er prisen et kvalitetsstempel for god design.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 12. april, 2018
Forskere ved universitetet MIT har latt seg inspirere av kirigami-teknikk for å lage en elastisk film for bandasje, varmedyner og bærbar elektronikk. Filmen er utviklet med hjelp av 3d-teknikk og skal forbedre klebeevne og bøyelighet.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 5. april, 2018
Jønkøping University Solar Team kjørte 300 mil gjennom Australia med sin solcelledrevne bil Solveig i World Solar Challenge 2017. I samarbeid med 3d-leverandøren Protech utviklet de det juryen kalte det beste batteriet i konkurransen.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 5. april, 2018
Wohlers Report, den ledende rapporten innen den globale 3d-bransjen, viser en dramatisk økning innen additiv tilvirkning av metall. – Globale produsenter blir stadig mer bevisste på fordelene med å produsere metalldeler gjennom additiv tilvirkning, skriver Wohlers.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 5. april, 2018
Norra Vallgatan 90, SE-211 22 Malmö, Sverige