Forsker på tilvirkning av store komponenter

SVERIGE: DiLAM, Digitalized Large Scale Additive Manufacturing, heter et nytt forskningsprojekt innen additiv tilvirkning. Prosjektet, med et budsjett på 13 millioner kroner, har som mål å undersøke store 3d-printede komponenter og hvordan de digitale og fysiske verdikjedene kan samvirke innen dette området.

– Under DiLAM kommer hele produksjonsflyten rundt storskala additiv tilvirkning å digitaliseres for full sporbarhet av produkt- og produksjonsdata under hele tilvirkningen, sier Henrik Oxfall, prosjektleder på Swerea IVF, som leder prosjektet. Dette inkluderer alt fra designmetodikk, prosessvisualisering og prosessplanlegging til selve tilvirkningsprosessen og endelig kvalitetssikring. Med prosjektet håper vi å kunne demonstrere hvordan digitalisering kan senke tersklene og minske risikoene med å introdusere storskala additiv tilvirkning i svensk industri.

Industrien møter ofte utfordringer som lange ledetider, lang tid til markedsintroduksjon og behov for store og dyre produksjonsverktøy. Additiv tilvirkning tilbyr muligheter for å løse flere av de store utfordringene ved tilvirkning og produktutvikling av spesialdesignede store plastdetaljer.

Med det overordnede formålet å styrke konkurransekraften hos svensk tilvirkningsindustri kommen man i prosjektet til å se nærmere på fordeler som økt fleksibilitet og kortere ledetider. Det skal man blant annet vise gjennom en serie eksempelstudier i et nytt test- og demonstrasjonsprosjekt.

Swerea IVF har tidligere i samarbeid med ABB utviklet en teknikk for additiv tilvirkning av stora komponenter. Teknikken bygger på at en plastekstruder festes på en industrirobot. I DiLAM kommer teknikken til å integreres i en helt digitalisert verdikjede.

DiLAM har en bred representasjon av akademi og industri med Swerea IVF, Chalmers tekniske høyskole, ABB Robotics, SICK, Robot System Products (RSP), KFM Maskin, Nederman, Randek, Cipax, Melker of Sysslebäck, Skara Modell & Prototyp, Svenska Woody, Prodma, Combitech, BLB Industries, Unibap, samt Torsby Kommune. Prosjektet gjennomføres under 2017-2020 med suksessive demonstrasjoner.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Wikipedia går i 3d

Wikimedia Commons, det frie mediebiblioteket til Wikipedia, har lansert et nytt verktøy…