Stratasys-selskap på gang med superrask xerografisk teknikk

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 5 oktober 2017

De siste årene har vi sett stadig flere tegn på innovative additive teknikker – fra Multi Jet Fusion, til CLIP. Nå begynner det å komme stadig mer informasjon om Stratasys’ datterselskap Evolve Additive Solutions. Selskapet utvikler en teknikk som mest av alt minner om en xerografisk prosess, den samme teknikken som er i våre kopieringsmaskiner. Selskapet hevder at teknikken skal være opp til 50 ganger raskere enn dagens 3d-printere for polymer-materialer.

Xerografi, eller elektrofotografi, bygger på at en sylinder lades med negativ elektrisitet og deretter belyses med det bildet som skal kopieres/skrives ut. Deretter festes det fargetonerpartikler på de oppladede områdene. Sluttelig overføres fargen på papir og herdes med en mottrykksvals og varme.

Evolves teknikk, elektrofotografisk additiv tilvirkning, forkortet EPSD, springer ut fra den elektrofotografiske metoden. Men i stedet for å legge på fargetoner, legger man på polymerpulver, lag for lag. Det er ikke kjent hvilket maksformat det er på selve byggeoverflaten. Men om man går ut fra den grafiske verden så er noen av de største formatene på 360 x 660 millimeter.

Ifølge ett av patentene ligger produksjonskapasiteten på minst 40 lag per minutt. Laghøyden er likeså ukjent. En første herding skjer på transferbeltet før materialet overføres til byggeflaten, der varme og trykk sluttherder laget.

Blant de mer enn hundre ulike patentene finner man også opplysningen om at det dreier seg om minst en ”motor” per 3d-printer.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1