Ett av tre firmaer lager sluttprodukter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 19 oktober 2017

En ny global undersøkelse fra revisjons- og konsulentfirmaet EY viser at ett av tre firmaer produserer sluttprodukter med 3d-printere. Særskilt skjer dette i industrier som plast, kjøretøy, romfart & fly samt medisinteknikk. Og av alle de firmaer som deltok i undersøkelsen oppgir 5 prosent at de benytter 3d-printere for serieproduksjon. 38 prosent av firmaene, godt over en tredjedel, mener at de senest i 2021 kommer til å benytte additiv teknikk for sluttprodukter.

Det finnes flere måter å implementere additiv teknologi i den eksisterende maskinparken. Det vanligste scenarioet er at 3d-printerteknikken kompletterer eksisterende utstyr. 19 prosent av foretakene mener at det er slik de kommer til å implementere teknikken. Den andre måten er å kombinere additiv og subtraktiv teknikk i en hybridløsning. En tredje måte er å helt erstatte eksisterende teknikker.

Investeringskostnaden er en av de største hindrene for å utvikle et eget additivt produksjonsapparat på industrielt nivå. Rundt 40 prosent av foretakene oppgir at høye kostnader avskrekker dem fra å satse. I tillegg til tilvirkningsutstyr kommer også kompetanse, etterbehandling, design og materiale. Spørsmålet om kompetanse er viktig, 28 {e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} av foretakene oppgr at ekspertkunnskap er en utfordring for deres additive satsinger.

Alternativet er å benytte seg av et servicebyrå. Her finnes det ofte et større utvalg av produksjonsteknikker for å dekke ulike behov – FDM, SLS, SLA og SLM, for å nevne noen få. 41 prosent av foretakene oppgir at denna formen for samarbeid passer dem best, mens 25 prosent oppgir at de heller investerer i eget utstyr. Dette er virkelig interessante tall, ikke minst med tanke på at 38{e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} mener at de har til hensikt å satse på serieproduksjon.

Undersøkelsen viser at når foretak begynner å teste ut og vurdere 3d-printerteknikk, så satser de ofte på eget utstyr. 32 prosent oppgir at de har investert i egne, mindre løsninger med dette formålet. I denne faser er anvendelsen av additiv teknikk ofte desentralisert, det vil si spredt ut over ulike funksjoner og avdelinger innen foretaket. 90 prosent av de medvirkende foretakene oppgir at dette er tilfelle.

Når foretakene begynner å benytte teknikken mer på alvor, for eksempel til produktutvikling og tilvirkning i liten skala, så sentraliseres teknikkbruken noe. 80 prosent av de foretakene som bruker teknikken til produktutvikling har desentralisert bruken.

En annen utfordring er de operative kostnadene. Materiale for additiv tilvirkning er betydelig dyrere enn materiale for tradisjonell tilvirkning, selv om vi ser tegn til prissenkninger. Men fortsatt koster visse plastmaterialer mellom 20-100 ganger mer enn plastmateriale for formstøping. Ett av fem foretak i undersøkelsen venter på at materialprisene skal synke før de er villige til å satse videre på additiv teknikk.

Serietilvirkning stiller spesielt høye krav til organisasjon og infrastruktur. For å optimere effektiviteten må den additive teknikken integreres både vertikalt og horisontalt i IT-infrastrukturen – være påkoplet og oppkoplet, ganske enkelt. Det er også et ledd i det man pleier å kalle Industri 4.0, der additiv tilvirkning er en sentral komponent.

Om du har lyst til å vite mer om 3d-printerteknikk for industriell anvendelse kan du besøke konferansen AM-Dagen den 7. desember i Stockholm. Mer informasjon finner du her.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1