3D-print på vei inn i bibliotekene

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 10 november 2017

Under bibiloteksamlingen Micromarc sto 3D-print sterkt på dagsorden.

3D-printing er på full fart inn som en tjeneste til almenheten, i såkalte ”makerspaces” og på lik linje med å låne bøker eller film på biblioteket. Derfor var det naturlig at 3D-printing sto på dagsordenen under Treffpunkt Micromarc, årlig samlingssted for landets bibliotekmedarbeidere i regi av Bibliotekenes IT-senter (Bibits).

3DPnorge snek seg med på gårsdagens 3D-print-workshop under Treffpunkt Micromarc på Hotel Expo på Snarøya, der de hadde hentet inn Nils Grønningsæter fra 3DViz til å veilede gjennom 3D-modellering og printing. Grønningsæter er erfaren kursholder innenfor 3D-printing og har også en halvtidsstilling i Oslo kommune, plan og bygningsetaten, i forbindelse med print og vedlikehold av 3D-modellen av Oslo by.

Med deltagernes medbragte laptops og fem 3D-printere fra 3DViz på plass, var utgangspunktet godt for at samtlige deltagere kunne få printet minst én gjenstand under workshopen. Nøkkelringer, figurer og andre gjenstander i ulike farger ble laget lag på lag i 3D-printet materiale, etter at kursholderen også hadde satt søkelys på planlegging av printingen.

– Skal man printe en hund som står, kan det være fornuftig å snu den på hodet eller dele den i to deler, fordi beina ikke har særlig kontaktflate for feste, og for å unngå overheng, informerte han.

Flere biblioteker har allerede et tilbud om 3D-printing til sine brukere, og opplever stor og økende interesse for dette. For de fleste deltagerne under workshopen var det første gangen de printet modeller de selv hadde laget, og entusiasmen var stor da printerne startet opp og gjenstandene ble mer og mer synlige på printplaten.

– En smart ting med 3D-printing er at man kan printe deler som henger fysisk sammen i én print, fortalte Nils Grønningsæter, som også hadde med seg en del eksempler til arrangementet. Under Treffpunkt Micromarc holdt han både et plenumsforedrag om 3D-printing og en fullsatt workshop for spesielt interesserte. Den store interessen tyder på at vi trolig kan forvente tilgang på 3D-print i bibliotekene etter hvert. Og hva gjør man så mens printeren på biblioteket jobber? Leser en bok, selvsagt! Eller bruker andre av et moderne biblioteks mange tjenester.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1