Australsk metallforskning lover opphissende hastigheter

Det australske oppstartsforetaket SPEE3D arbeider i tråd med navnet, med en ny form av høyhastighetsteknikk for metallproduksjon. Ifølge selskapet skal teknikken gi byggehastigheter på 100-1000 ganger mer enn tilsvarende metallprosesser.

Det nystartede foretaket har utviklet en variant av teknikken direkte energideponering, DED, Directed Energy Deposition. Teknikken heter Supersonic 3D Deposition (SP3D). Den bygger på en seksakset robotarm med et munnstykke som i ekstreme hastigheter i opp til 1000 meter per sekund skyter ut metallpulver mot en byggeplate.

Den kinetiske energien får metallpartiklene til å  feste seg på byggeplaten og deretter på hvert oppbygget lag. En av fordelene med den bevegelige robotarmen er at man kan bygge 45-graders overheng uten støttestruktur.

Det med produksjonshastigheten må man likevel ta med en klype salt. Utskrevede detaljer skal sammenliknes med metallstøpte ditto og krever ganske mye metallbearbeidelse for å få en god sluttfinish. Men for ”raske” iterationer, eller som underlag for videre bearbeidelse med fresing med mer, er det et interessant alternativ. En annen fordel er at detaljen kan løsnes fra byggekammeret med en gang etter printing for etterbehandling eller sintring, noe som forbedrer densiteten.

SPEE3D ser i første rekke for seg produsenter som arbeider med aluminium- og kobberstøping som hovedsakelig målgruppe. En ny undersøkelse viser at det globale markedet for støping er verdt 200 milliarder dollar. Bare metallstøping er verdt 56 milliarder dollar.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Kartlegger havbunnen i 3D

Det danske selskapet Teledyne RESON konstruerer og produserer avansert sonarutstyr for å undersøke og kartlegge havbunnen med 3d-skanning. Kundekretsen er global og består først og fremst av kunder innen det marine, forskningsinstitutter, myndigheter og militæret.

Publisert av: 

Som varm kniv i smør

Om du er en av dem som foretrekker smør fremfor margarin, og som til overmål oppbevarer smøret i kjøleskapet så kan du ha kjent på frustrasjonen når det gjelder selve påføringen av smøret på brødskiven.

Publisert av: 

3d-printet leppestiftapplikator

3D printing revolusjonerer flere og flere områder — inklusive noen områder du kanskje ikke hadde forestilt deg. Forskere fra britiske Cosmetic Science Group at London College of Fashion har eksperimentert med bruk av additiv tilvirkning for en helt ny bransje: Kosmetikk.

Publisert av: