Metallprinting i serieproduksjon

AM-dagen på Kistamässan utenfor Stockholm ga signaler om hvor vi beveger oss. Blant annet er det tydelig at serieproduksjon i metall ikke lenger er et fremtidsscenario, men en realitet. Svenskeide Digital Metal, en del av Höganäs-kosernet, er i fremste rekke, med egenutviklet teknologi for metallprinting av svært små deler, der de også har eliminert prosessen med å fjerne supportmateriell og faktisk også gjenbruker metallet som blir til overs i printingen.

Teknologien fra Digital Metal er altså en teknologi som er velegnet for små komponenter, da får man til gjengjeld høy produktivitet, tynne vegger og svært nøyaktige detaljer og overflater i komponentene. Den første maskinen fra Digital Metal har allerede vært i drift hos det franske instituttet CETIM siden sommeren 2015, og den andre installasjonen ble gjennomført sommeren 2017. Digital Metal opererer også som tjenesteleverandør, og selskaper som Montfort (sveitsiske ur) og Koenigsegg (eksklusive sportsbiler) er blant kundene som benytter deres løsninger og tjenester. Alexander Sakratidis fra DM fortalte at maskiner nå er tilgjengelig for nye kunder.

– Det er ingen støttestruktur som må fjernes med vår teknologi, flere lag kan printes oppå hverandre og det er kort omstillingstid mellom seriene som printes, fortalte Alexander Sakratidis. Han viste blant annet frem produkter fra Montfort, et sveitsisk Kickstarter-finansiert selskap som produserer ur med komponenter produsert med additiv teknologi i større serier, typisk opp til 1000 enheter.

Prosessen foregår i fire trinn; print-forberedelse, printing, rengjøring og sintering. Printingen og varmebehandlingen foregår helt adskilt, noe som vil gjøre det enklere å tilpasse prosessen til nye materialer. I øyeblikket er det rustfritt stål og titan som er de aktuelle materialene, mens det arbeides med å tilpasse teknologien til flere materialer. Ifølge Alexander Sakratidis kan de printe vegger ned til 150 mikron tykkelse med rundt 300 mikron tykkelse på gapet mellom veggene.

Han er ikke i tvil om at dette er fremtidens teknologi for mange industribedrifter. – Ser vi på en serie på 1000 komponenter med komplisert struktur, vil den typisk produseres på en femtedel av tradisjonell produksjonstid, 3 til 5 ganger rimeligere. Industrien må kjenne sin besøkelsestid, for teknologien er tilgjengelig nå og utviklingen skyter fart. Vi tror også på samarbeidsformer der vi som servicebyrå har printteknologien plassert ute hos kundene, sa Sakratidis i et interessant innlegg på AM-Dagen 7. desember.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Sømløse jakker og kopihoder

I 2018 går det en bølge av 3d-printing i motehusene, noe som gir ulike utslag i de forskjellige motehusene. Kreativ leder Demna Gvasalia i moteselskapet Balenciaga bruker 3d-printing i sine kreasjoner. Resultatet er nesten sømløse jakker, som er med i Balenciagas kolleksjon for HøstVinter 2018.

Publisert av: 

Ny global 3D-service fra Dassault Systèmes

I stil med det globale 3D-nettverket 3DHubs lanserer Dassault Systèmes nå 3DEXPERIENCE Marketplace. Marketplace er en del av 3DEXEPERIENCE plattformen som forbinder 50 digitale produsenter med kunder som trenger 3D objekter. Plattformen tilbyr alle former for 3D-produksjon, fra 3D-print til CNC-fresing, laserskjæring og formstøping.

Publisert av: 

Fourcade med 3d-printet våpendesign

Martin Fourcade fra Frankrike gjorde det godt i skiskyting i OL i PyeongChang og stakk av med tre gullmedaljer. På jaktstarten skjøt Fourcade en perfekt siste stående runde med en rifle fra Athletics 3D, de hadde lagd prototypen til Fourcades våpen med en Zortrax M200 3D printer.

Publisert av: