Kartlegger havbunnen i 3D

Det danske selskapet Teledyne RESON konstruerer og produserer avansert sonarutstyr for å undersøke og kartlegge havbunnen med 3d-skanning. Kundekretsen er global og består først og fremst av kunder innen det marine, forskningsinstitutter, myndigheter og militæret.

I 2010 investerte selskapet i en Stratasys uPrint Plus for bruk i produktutvikling og printing av prototyper. Nå, etter 20 000 utskriftstimer erstattes 3d-printeren med en Fortus 380mc.

Foruten produksjonsbesparelser og en minsket lagerbeholdning la overgangen til 3d-printer grunnlag for en økt fleksibilitet i design- og produksjonsfasen. Tidligere kunne prosjekter stanse opp på grunn av dårlig utformede modeller og prototyper.

– I dag har vi mye større frihet i designfasen, ettersom vi kan printe en prototype på stedet og derfra raskt komme videre i utviklingsfasen. Tidligere fikk vi se konstruksjonen i en 2d-tegning. Vi satt da med en håpløs geometri på en modell og ble allerede der bremset i arbeidsprosessen, sier Niels Stissing Jensen, ingeniør hos Teledyne RESON.

Ifølge Teledyne RESON sparte selskapet over 260 000 kroner de tre første årene på å bruke 3d-printeren til egen produksjon.

Med den nye Fortus 380mc kan ingeniørene printe flere og større modeller betydelig raskere og mer eksakt. Det er dessuten et utvalg av sterke materialer å velge mellom, avhengig av hvilke egenskaper det ferdige produktet trenger, mener selskapet.

Ifølge Niels Stissing Jensen finnes det ingen begrensninger innen additiv tilvirkning.

– Jeg tror fremfor alt at en stor del av de høyteknologiske foretakene som i dag produserer mindre serier av nisjeutstyr kan dra nytte av å investere i en 3d-printer. Med 3d-printerens nøyaktighet og funksjonalitet tror jeg at det kommer til å generere mye større fleksibilitet og rom for kreativitet i mange forskjellige bransjer, avslutter Niels Stissing Jensen.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Sømløse jakker og kopihoder

I 2018 går det en bølge av 3d-printing i motehusene, noe som gir ulike utslag i de forskjellige motehusene. Kreativ leder Demna Gvasalia i moteselskapet Balenciaga bruker 3d-printing i sine kreasjoner. Resultatet er nesten sømløse jakker, som er med i Balenciagas kolleksjon for HøstVinter 2018.

Publisert av: 

Ny global 3D-service fra Dassault Systèmes

I stil med det globale 3D-nettverket 3DHubs lanserer Dassault Systèmes nå 3DEXPERIENCE Marketplace. Marketplace er en del av 3DEXEPERIENCE plattformen som forbinder 50 digitale produsenter med kunder som trenger 3D objekter. Plattformen tilbyr alle former for 3D-produksjon, fra 3D-print til CNC-fresing, laserskjæring og formstøping.

Publisert av: 

Fourcade med 3d-printet våpendesign

Martin Fourcade fra Frankrike gjorde det godt i skiskyting i OL i PyeongChang og stakk av med tre gullmedaljer. På jaktstarten skjøt Fourcade en perfekt siste stående runde med en rifle fra Athletics 3D, de hadde lagd prototypen til Fourcades våpen med en Zortrax M200 3D printer.

Publisert av: