Til OL med Stratasys

Det er vinter-OL i PyeongChang, Sør-Korea. Vi vet ikke hvor mye 3d-printet utstyr som benyttes i løpet av OL, men vi vet i hvert fall at det amerikanske teamet i aking har fått hjelp av Stratasys.

Aking har vært på det olympiske programmet siden vinterlekene i Innsbruck i 1964 med konkurranser for både menn og kvinner. Akerne styrer kjelken sin med å bevege kroppen, og USA har med et sterkt lag i år. Stratasys har hjulpet laget med å designe, 3D-printe og teste prototyper for kjelkedesignene, en prosess som tok dager der det før ville ha tatt uker eller måneder med de tradisjonelle, subtraktive prosessene.

De benyttet seg også av 3D-printing for å tilvirke utstyr til de ferdige kjelkene, noe som tok mindre enn en uke. Teknologien viste seg å spesielt være nyttig når man skulle lage en komposittstruktur på forsiden av kjelken som føreren benytter til å plassere bena sine nøyaktig på. Det er vanskelig å fremstille på grunn av komplisert verktøy-geometri, men Stratasys fikk det til etter noen dager.

– Konkurranseaking er en ekstremt krevende sport hvor fraksjoner av et sekund er forskjellen mellom å vinne og å tape. Våre deltakere er avhengige av komfortable, aerodynamiske kjelkemønstre for å vinne løp, sier teknisk direktør Jon Owen fra USA Luge.  – I samarbeid med Stratasys har vi blitt mye mer konkurransedyktige på verdensscenen – kontinuerlig justering av design og banetesting av disse går mye raskere enn tradisjonelle prosesser. I tillegg har vi balansert både komfort og ytelse ved å skreddersy sleden til hver deltakers kropp, samtidig som kost og tid minimeres.

– Kundene til Stratasys presser grensene for ytelse, effektivitet og pålitelighet for 3D-trykt verktøy, prototyper og produksjonsdeler. Vårt partnerskap med USAs aketeam er et perfekt eksempel på et miljø der vår additive produksjonsteknologi gjør det mulig for kundene å møte kritiske behov i spesialiserte applikasjoner, sier Scott Sevcik, direktør for Manufacturing Solutions i Stratasys. – Vi er stolte av å samarbeide med Team USA, et av de beste lagene i vintersport, for å hjelpe dem å bruke kraften i FDM-teknologien for å fortsette å bevege seg raskere, i verkstedet og på banen.

Aking under Vinter-OL 2018 ble arrangert på Alpensia Sliding Center mellom 10. og 15. februar 2018. Det ble konkurrert i fire øvelser: Singel for menn og kvinner, dobbel, og stafett. 110 utøvere deltok, og av amerikanerne vant Chris Mazdzer sølv i single for menn. Øvrige resultater, se Wikipedia.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Sømløse jakker og kopihoder

I 2018 går det en bølge av 3d-printing i motehusene, noe som gir ulike utslag i de forskjellige motehusene. Kreativ leder Demna Gvasalia i moteselskapet Balenciaga bruker 3d-printing i sine kreasjoner. Resultatet er nesten sømløse jakker, som er med i Balenciagas kolleksjon for HøstVinter 2018.

Publisert av: 

Ny global 3D-service fra Dassault Systèmes

I stil med det globale 3D-nettverket 3DHubs lanserer Dassault Systèmes nå 3DEXPERIENCE Marketplace. Marketplace er en del av 3DEXEPERIENCE plattformen som forbinder 50 digitale produsenter med kunder som trenger 3D objekter. Plattformen tilbyr alle former for 3D-produksjon, fra 3D-print til CNC-fresing, laserskjæring og formstøping.

Publisert av: 

Fourcade med 3d-printet våpendesign

Martin Fourcade fra Frankrike gjorde det godt i skiskyting i OL i PyeongChang og stakk av med tre gullmedaljer. På jaktstarten skjøt Fourcade en perfekt siste stående runde med en rifle fra Athletics 3D, de hadde lagd prototypen til Fourcades våpen med en Zortrax M200 3D printer.

Publisert av: