Papirkunst kan forme fremtidens bandasje

Kirigami-mønster i gummifilm. Foto: MIT

Forskere ved universitetet MIT har latt seg inspirere av kirigami-teknikk for å lage en elastisk film for bandasje, varmedyner og bærbar elektronikk. Filmen er utviklet med hjelp av 3d-teknikk og skal forbedre klebeevne og bøyelighet.

Forskningsingeniører ved det amerikanske universitetet MIT, Massachussetts Institute of Technology, har funnet en løsning for å beholde klebeevnen i bandasje, bærbar elektronikk og varmedyner. Ved å benytte seg av kirigami-teknikk, som innebærer at man kutter eller limer for å øke bevegeligheten i et materiale, har de lykkes å utvikle produkter som sitter stille til tross for bevegelser.

Ruike Zhao.

– Denne typen produkter er vanlige og benyttes ofte i hverdagen. Men når du prøver å feste dem på steder som albuer og knær, noe som krever bevegelse i form av bøying, løsner de lett, sier Ruike Zhao postdoktoral medarbeider ved MIT og hovedforfatter bak rapporten Kirigami enhances film adhesion.

For å utvikle en holdbar konstruksjon begynte forskerne å printe former med hjelp av 3d-teknikk. Deretter ble formene fylt med elastomerer, altså en flytende gummiløsning. Når løsningen hadde herdet og blitt fjernet fra formene skar man snitt i dem, hvilket er det steget som minner om kirigami-teknikken. Ifølge forskerne skal metoden fungere uansett om filmen er lagd av myk polymer eller hardt metall.

– I de fleste tilfeller gjør mennesker snitt i en struktur for å gjøre den tøyelig. Vi er den første gruppen som med en systematisk studie har oppdaget at et kirigami-design kan forbedre materialets hefteevne, sier Ruike Zhao.

For å teste filmens fleksibilitet festes en film med snitt og en uten på en persons kne. Forsøkspersonen bøyde deretter sitt ben en rekke ganger. Resultatet viste at filmen med slisser fortsatt satt på etter 100 bøyninger, men den uten løsnet med en gang. Ifølge Ruike kommer dette av at  Kirigami-teknikken gjør at filmen kun strekkes ut i midten, mens resten forblir stille.

Kirigami-teknikken gjør at bare en del av bandasjen tøyer seg mens resten forblir ubevegelig.

– De nåværende filmene består kun av elastomerer. Vi vil forsøke å bytte til geler som kan diffundere medisin direkte i huden. Det er vårt neste skritt, sier Ruike Zhao.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *