Slik fungerer 3D Screen Printing

Tekst:Mattias Kristiansson
PUBLISERT: 18 august 2014

fraunhofer_3d_screen_printing

Ved Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Applied Materials i Dresden, Tyskland, arbeider ingeniøren Thomas Studnitzky og hans team med å utvikle en ny produksjonsteknikk for metallobjekter. Teknikken er basert på en velprøvd produksjon fra den grafiske verden – silketrykk.

Fra starten av har målet vært å finne en teknikk som kan korte ned produksjonstiden og der man samtidig kan produsere høyere volumer. Den mest egnede kandidaten ble derfor silketrykket, eller 3d-screentrykk, som man døpt teknikken. Teknikken er kjapp; å produsere et lag tar kun et par sekunder, og avhengig av størrelsen på screenrammen kan man dekke et område på flere kvadratmeter.

Som med andre additive tilvirkningsteknikker handler det om å bygga ett lag av gangen til man har en ferdig komponent. Materialet består av solide partikler som ligger i en solvent. Materialet inneholder også additiver som justerer viskositeten og binder sammen alle komponentene. Hvert lag herdes før neste lag appliseres, noe som gjør grønnkroppen mer stabil og mottakelig for neste lag. Når en kjøring er klar gjenstår varmebehandling, såkalt sintring, noe som løsner bindemiddel og andre additiver.

Ifølge Studnitzky finnes det flere fordeler enn produksjonshastighet og volum. Teknikken skal også gi betydelig høyere oppløsning enn andre metallteknikker, ned til 40 my. Det skal også kunne benyttes ulike materialer i en produksjonsgang. Akkurat som grafisk silketrykk, der hver farge appliseres for seg, så kan man under en kjøring bytte ramme og materiale.

Også overflatekvaliteten blir høy med teknikken. Årsaken er at materialet ligger i en væske og det gjør at man kan benytte meget små materialpartikler, ned på nanometernivå. Mindre partikler gir også bedre sintring og leder til vesentlig mindre porøsitet og bedre mekanisk styrke i ferdige komponenter.

På materialsiden har teamet med hell testet stål, rustfritt stål, kobber, wolfram, molybden, keramikk og glass.

Studnitzky mener at teknikken egner seg best for komponenter som ikke bygger for mye i høyden, med intrikate strukturer, som huller og kanaler. Neste mål for teamet er å etablere kontakt med industriaktører og utvikle skreddersydde løsninger, både når det gjelder utstyr og materialvalg.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683