Slik fungerer 3D Screen Printing

Tekst:Mattias Kristiansson
PUBLISERT: 18 august 2014

fraunhofer_3d_screen_printing

Ved Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Applied Materials i Dresden, Tyskland, arbeider ingeniøren Thomas Studnitzky og hans team med å utvikle en ny produksjonsteknikk for metallobjekter. Teknikken er basert på en velprøvd produksjon fra den grafiske verden – silketrykk.

Fra starten av har målet vært å finne en teknikk som kan korte ned produksjonstiden og der man samtidig kan produsere høyere volumer. Den mest egnede kandidaten ble derfor silketrykket, eller 3d-screentrykk, som man døpt teknikken. Teknikken er kjapp; å produsere et lag tar kun et par sekunder, og avhengig av størrelsen på screenrammen kan man dekke et område på flere kvadratmeter.

Som med andre additive tilvirkningsteknikker handler det om å bygga ett lag av gangen til man har en ferdig komponent. Materialet består av solide partikler som ligger i en solvent. Materialet inneholder også additiver som justerer viskositeten og binder sammen alle komponentene. Hvert lag herdes før neste lag appliseres, noe som gjør grønnkroppen mer stabil og mottakelig for neste lag. Når en kjøring er klar gjenstår varmebehandling, såkalt sintring, noe som løsner bindemiddel og andre additiver.

Ifølge Studnitzky finnes det flere fordeler enn produksjonshastighet og volum. Teknikken skal også gi betydelig høyere oppløsning enn andre metallteknikker, ned til 40 my. Det skal også kunne benyttes ulike materialer i en produksjonsgang. Akkurat som grafisk silketrykk, der hver farge appliseres for seg, så kan man under en kjøring bytte ramme og materiale.

Også overflatekvaliteten blir høy med teknikken. Årsaken er at materialet ligger i en væske og det gjør at man kan benytte meget små materialpartikler, ned på nanometernivå. Mindre partikler gir også bedre sintring og leder til vesentlig mindre porøsitet og bedre mekanisk styrke i ferdige komponenter.

På materialsiden har teamet med hell testet stål, rustfritt stål, kobber, wolfram, molybden, keramikk og glass.

Studnitzky mener at teknikken egner seg best for komponenter som ikke bygger for mye i høyden, med intrikate strukturer, som huller og kanaler. Neste mål for teamet er å etablere kontakt med industriaktører og utvikle skreddersydde løsninger, både når det gjelder utstyr og materialvalg.

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280