Hundre ganger raskere enn stereolitografi

Tekst:Mattias Kristiansson
PUBLISERT: 17 mars 2015

carbon3dp

Et forskerteam ved University of North Carolina, Chapel Hill, ledet av Dr John Tumbleston, har i en artikkel i bladet Science vist en ny 3d-printteknikk for plastproduksjon som er betydelig kjappere enn noen av dagens teknikker.

Teknikken har de døpt continuous liquid interface production (CLIP) og den er ikke helt ulik stereolitografi. Man går ut fra et byggkammer med UV-følsomt flytende polymer, men i stedet for å bygge ovenfra og ned i lag, så har man snudd på produksjonen og bygger nedenfra og opp.

Produksjonen skal ifølge teamet være kontinuerlig og ikke lag på lag, der jo hvert lag trenger noen sekunder på seg for å stivne. Med CLIP-teknikken skal det gå an å produsere opp mot ti centimeter i høyden på en time, avhengig av kompleksitet og dimensjoner.

Det UV-lyset som herder polymervæsken prosjiseres gjennom bunnen av byggkammeret. Ovenfor bunnen ligger et «vindu», et område på noen tiendedels mikrometer, som slipper igjennom oksygen, omtrent på samme måte som en kontaktlinse.

Oksygen hemmer polymeriseringsprosessen og brukes i plastproduksjon for å gjøre denne langsommare. Oksygenet oppholder seg kun i dette vinduet like ovenfor bunnen og like under overflaten. På denne måten forhindrer man at herdet polymer fester seg i bunnen på byggkammeret samtidig som bara overflaten herder kontinuerlig etter hvert som den eksponeres fra undersiden.

Nå har forskerteamet startet foretaket Carbon3D for å kommersialisere CLIP-teknikken. I første omgang tenker man seg at teknikken kan benyttes for myke og elastiske former, men også for keramikk.

[divider scroll_text=»»]
VIDEO
[youtube height=»400″ width=»640″]https://www.youtube.com/watch?v=UpH1zhUQY0c[/youtube]

Les mer

Høyoppløste detaljer med SAF-oppdatering

Print deler med SAF-teknologi som er mer presise og i enda høyere oppløsning. Det er mulig med oppgraderingen som er utgitt av Stratasys.
Protech-H350-1024x683-1

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team