Fredag 4. desember inviterte Canon Norge til presentasjon av sin satsning på 3d-print på sin ImageFactory på Holmlia i Oslo.
Channel Director, Wide Format Printing Group, Anton Strand fortalte at Canon hadde valgt 3D Systems som sin leveransepartner av 3D-printere. Firmaet er for tiden det nest største på verdensbasis innen 3D systemer, men de er det av de store foretakene som taper minst penger, lo Strand. Det er ingen hemmelighet at selv om det blåser en 3D vind over verden, så er bransjen foreløpig i investeringsfasen, fortjenesten vil komme etter hvert. 3D Systems har den fordelen at de satser bredt, foretaket støtter syv forskjellige 3D plattformer og kan derfor levere printere som opererer med flere forskjellige teknologier.
Printermodeller
– Canon kommer til å satse på 3D-printere for det profesjonelle markedet, forklarte Strand, og presenterte forskjellige modeller som firmaets valg hadde falt på: ProJet 660, 3500-serien, 4500, 6000 og 7000.
. -Men vi har avtaler på de andre modellene til 3D Systems også, så vi er leveringsdyktige på alt, fortsatte han. ProJet 660 leveres også i en dental versjon. Det å printe nye tenner i 3D er noe tannlegebransjen har holdt på med en stund, selv har jeg tre printede tenner i min munn, avslørte Strand. Canon Norge har inngått et samarbeid med fotolaboratoriet Studio Technika om å levere ferdige 3D-modeller til Canons kunder.
3D studio i Oslo
Også til stede var to representanter for firmaet Dimension 10, Christer-André Fagerslett og Aleksander Langmyhr. De fortalte om sitt nye studio for 3D-skanning som åpner i Oslo i januar, etter å ha relokert fra Trondheim. Systemet deres er bygd opp av for tiden 110 digitale speilreflekskameraer (Canon, selvsagt) som er rigget opp på hev- og senkbare stativer. Objektet som skal fotograferes stilles i midten, og ved egenutviklet programvare fyrer samtlige av kameraene av samtidig. Med den datakraften de råder over per idag tar det rundt et kvarter å sammenstille dataene fra alle kameraene og sette det sammen til et tredimensjonalt bilde som kan betraktes fra alle vinkler. Bildet er også utgangspunkt for å printe en 3D-modell i valgfritt materiale. Firmaet er i ferd med å bygge opp et bibliotek med tredimensjonale bilder av mennesker i helfigur, noe de ser kan bli anvendeliggjort f.eks. som statister i filmer eller til å befolke arkitektmodeller med realistiske menneskefigurer.