3d-printer løser modellbehov for Sweco-arkitekter

sweco

Arkitekten Henrik Bejmar er med i et prosjektteam på Sweco som for tiden arbeider med å forbedre byen Columbo i Sri Lanka ved å utforme et tillegg til byen som dekker 280 hektar. Det nye tilleägget kommer til å omfatte opp til 90 000 leiligheter og 200 000 kontorplasser.

For enkelt å visualisere det uvanlig store prosjektet har Henrik Bejmar og Sweco med sin egen ekstruderingsbaserte 3d-printer fått frem modeller av bygninger som de har utformet for Columbo-prosjektet. 3dp i Sverige har intervjuet Henrik Bejmar om prosjektet.

Hei Henrik! Hva var de største utfordringene med å benytte 3d-skriver for prosjektet?

– I og med at det var et av våre første prosjekt der vi benytter 3d-printer var det en del prøving og feiling. Men vi arbeider med programvaren Revit og den har utrolig bra funksjonalitet for 3d-utskrifter, med et eksportverktøy som har støtte for stl-formatet.

– Den største utfordringen var ellers å få ut alt raskt ettersom vi bare har en printer. Her hjalp det med en oppgradering av vår Ultimaker-printer som heter Olsson Block. Den gjør at vi kan bytte munnstykke avhengig av modellstørrelse og detaljrikhet. Vi fikk styre innstillinger som tykkelse på vegger og utskriftshastighet, utan å gi avkall på kvaliteten, så klart.

– En utfordring som ellers er spesifikk for min yrkesgruppe er at vi vil skrive ut bjelkelag og horisontale elementer. For en 3d-printer ligger disse ofte i feil vinkel og vi blir da avhengig av støttemateriale.

sweco

Hvilke er de største forskjellene med å arbeide med 3d-printerteknikk for modeller sammenliknet med andre teknikker, som fysisk lagde modeller eller laserskjæring?

– Vi har ingen laserskjæring i huset, men skal investere i en maskin. Tidligere har vi enten kjøpt modeller fra eksterne leverandører, eller bygget selv. Vi har et modellrom der vi arbeider med materiale som celleplast og kartong. Det er en konvensjonell metode som krever innsatser av flere personer.

– Med egen 3d-printer går alt raskere, hvilket er veldig fordelaktig. Vi må være opp til tre personer om vi skal arbeide med konvensjonelle modeller. Nå trykker jeg på print og så gjør jeg noe annet så lenge. Dessuten kan vi få mer detaljrikhet i våre 3d-utskrifter.

– I prosjekter arbeider vi også mye med enklere prosessutskrifter under arbeidets gang, både for oss selv i prosjektteamet, men også for kundene. Det er ikke alle kunder som kan se hvordan en forandring i prosjektet kommer til å se ut i virkeligheten, men om vi viser en 3d-utskrevet modell blir det enklere for dem å se hvordan det kommer til å se ut fra ulike vinklar gjennom at de selv kan vri på modellen i hånden.

sweco_central_park

Hvordan kommer dere til å arbeide med 3d-printerteknikken i fremtidige prosjekter?

– Jeg tror ikke at 3d-printere kommer til å erstatte gamle metoder. Arkitekter kommer heller til å kombinere laserskjæring med 3d-utskrifter. Men vi kommer definitivt til å kjøpe flere printere. Her på Sweco i Stockholm er vi rundt 200 ansatte, oppdelt i ulike studioer. Vi er i dagens situasjon det eneste studioet med egen 3d-printer.

– Det jeg mest savner er en større 3d-printer som kan produsere større komponenter. Alternativt en maskin som kan skrive ut i flere materialer samtidig for også å få en bredere taktil opplevelse, avslutter Henrik Bejmar.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *