Stadig flere kjører opp-ned

Tekst:Mattias Kristiansson
PUBLISERT: 14 januar 2016

upside_down_tech

Fotopolymerteknikk, der en lyskilde herder flytende, lysømfiendtlig fotopolymermateriale, finnes i flere varianter. De vanligste er DLP, Digital Light Processing og stereolitografi. Den sistnevnte ble oppfunnet av Chuck Hull hos 3D Systems og feiret 30 år i fjor. Det ble gjort eksperimenter med lysherdende fotopolymermateriale i Japan allerede på 1970-tallet, men det var Hull som patenterte termen stereolitografi.

Teknikken gir meget høyoppløste komponenter god overflatefinish. Selv om fotopolymerteknikk er en av de raskeste av alle 3d-printerteknikker så finnes det begrensninger i hvor rask den kan bli.

Men nå ser vi stadig flere foretak som forsøker å gjøre fotopolymer-teknikken kjappere. Enkelt uttrykt, så har de snudd teknikken opp-ned. Det innebærer at lyskilden eksponerer materialet fra undersiden og arbeider nedenfra og opp. For at materialet ikke skal stivne i bunnen på byggkammeret, plasserer man en membran mellom lyskilde og væske som skaper en død sone der det ikke skjer noen polymerisering eller herding.

Membranen er det som fører til den høye produksjonshastigheten, ettersom overflaten i bunnen kan herdes kontinuerlig av lyskilden. Det første laget som herdes fastner mot en byggeplate i bunnen. Denne platen beveger seg deretter kontinuerlig i en viss hastighet som er avhengig av hvor raskt hvert lag prosjiseres av lyskilden og hvor rask polymeriseringen av hvert lag er.

Først ut med denne teknikken var amerikanske Carbon3D. Ifølge patentet bruker foretaket en prosjektor som lyskilde, altså en slags DLP-teknikk. Carbon3D hevder selv at deras CLIP-teknikk, Continuous Liquid Interface Production, er 25-100 ganger raskere sammenliknet med teknikker som SLA, SLS og polyjet.

Et annet foretak som har lansert en liknende teknikk er Vancouverbaserte NewPro3D. De har døpt sin teknikk ILI, Intelligent Liquid Interface.

Og så har vi foretaket som var først ute med SLA-teknikken – 3D Systems. På CES-messen i Las Vegas nå i januar viste foretaket frem en prototype på en kommende printer som går under arbeidsnavnet SLA Bot-1. Den er basert på Chuck Hulls opprinnelige patent, som faktiskt beskrev en produksjonsprosess nedenfra og opp gjennom en membran.

Ifølge 3D Systems er en av hovedårsakene til at man går inn i denne opp-nedteknikken at man vil kunne tilby såkalte hybridmaterialer. Med hybridmaterialer går det an å få ulike egenskaper i en og samme komponent, for eksempel gummiaktig i en del og ABS-liknende egenskaper i en annen del av komponenten. Dette oppnås ved at man benytter flere ulike lyskilder i produksjonsprosessen.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch