Demper støy med 3d-printerteknikk

absorptionEt fransk forskerteam tilknyttet Universitetet i Nancy har utviklet en ny, ultra-tynn overflate som absorberer lyd. Overflaten som produseres av 3D-printere forventes å bli brukt for eksempel til lydisolasjon i hus.

Nyheten om den nye supertynne lydisolerende materialet ble publisert i siste utgave av det prestisjetunge tidsskriftet Applied Physics Letter. Forskerne forteller om deres funn, som fortsatt er på laboratoriestadiet.

Det forskerne har gjort er å utvikle en akustisk supertynn metaoverflate med små hull som har evnen til å absorbere lavfrekvent lyd i motsetning til dagens system, hvor man må bruke tykkere materialer. Den nye fremgangsmåten er basert på lydbølger som treffer absorbsjonsplaten gjennom et lite perforert hull som ligger i midten av platen. Det er nettopp takket være de perforerte hullene – i stedet for gjennom absorbsjonsplatens faste overflate – at støy effektivt undertrykkes.

Neste skritt vil være å gjennomføre praktiske forsøk for å se hvordan den nye teknologien kan brukes i virkelige miljøer. Lavfrekvent støy er et vanlig, og ofte irriterende problem i bomiljøer, forårsaket for eksempel av bråkete naboer, vifteanlegg og trafikkstøy. Selv vindkraftverk avgir lavfrekvente lyder, som mange oppfatter som svært forstyrrende.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: