Et fransk forskerteam tilknyttet Universitetet i Nancy har utviklet en ny, ultra-tynn overflate som absorberer lyd. Overflaten som produseres av 3D-printere forventes å bli brukt for eksempel til lydisolasjon i hus.
Nyheten om den nye supertynne lydisolerende materialet ble publisert i siste utgave av det prestisjetunge tidsskriftet Applied Physics Letter. Forskerne forteller om deres funn, som fortsatt er på laboratoriestadiet.
Det forskerne har gjort er å utvikle en akustisk supertynn metaoverflate med små hull som har evnen til å absorbere lavfrekvent lyd i motsetning til dagens system, hvor man må bruke tykkere materialer. Den nye fremgangsmåten er basert på lydbølger som treffer absorbsjonsplaten gjennom et lite perforert hull som ligger i midten av platen. Det er nettopp takket være de perforerte hullene – i stedet for gjennom absorbsjonsplatens faste overflate – at støy effektivt undertrykkes.
Neste skritt vil være å gjennomføre praktiske forsøk for å se hvordan den nye teknologien kan brukes i virkelige miljøer. Lavfrekvent støy er et vanlig, og ofte irriterende problem i bomiljøer, forårsaket for eksempel av bråkete naboer, vifteanlegg og trafikkstøy. Selv vindkraftverk avgir lavfrekvente lyder, som mange oppfatter som svært forstyrrende.