Fremtidens byggmateriale som kan skrives ut i 3d

Tekst:Mattias Kristiansson
PUBLISERT: 12 februar 2016
Linda Nystrøm
Linda Nyström

Umeå universitets +Project er et bredt forskningsinitiativ som har til hensikt å utforske hvordan 3d-printerteknikkene kan anvendes i byggesektoren og hvordan vi kan få utviklet holdbare trematerialer for anvendelse i 3d-printere.

Universitets virksomhet Sliperiet driver +Project. Gjennom samvirke mellom forskning, kreativa næringer og det regionale næringslivet håper man at det skal bli et springbrett for Sverige å posisjonere seg blant de fremste innen digital tilvirkning og 3d-printerteknikk for byggeindustrien.

Prosjektlederen for +Project heter Linda Nyström. Hun er også foreleser på konferansen 3dp Build den 20. april i Stockholm. 3dp.se har intervjuet henne om hvor de står i prosjektet og hvordan deres målbilde ser ut.

Det første målet for +Project er å skape et åpent innovasjonsmiljø der regionens foretak i basisindustrier som tre- og byggeindustri kan teste idéer sammen med kreative næringer som arkitektur og design, universitetet og forskningsinstitutt innen digital tilvirkning, holdbar bygging og 3d-teknikk. På sikt håper man at dette skal lede til innovasjoner i byggesektoren.

– En del av mitt arbeid akkurat nå består i å kontakte foretak og lytte til hva de ser av utfordringer og muligheter samt hvor de står i sin digitale utvikling, med verktøy som f.eks. skanning, CAD-programmer, 3d-printere, sier Linda Nyström.

– Vi fokuserer i første rekke på tre- og byggebransjen. Her vil vi bli kjent med foretakene og deres utfordringer for sammen med forskning ved Umeå universitet og kreative næringer finne smarte løsninger som kan resultere i nye forretningsmodeller eller produkter. Vi arbeider med flere ulike metoder for å skape kreativitet og utfordre tenkemåten.

Hvilke fordeler med 3d-printerteknikk ser du for byggebransjen?
– Teknikken gir muligheten til helt andre kreasjoner. Du trenger ikke å holde deg til rake former som man oftest gjør. Det går også an å bygge former som kan gi bedre styrke, men med mindre materialforbruk.

– Fra et holdbarhetsperspektiv kan man produsere mer på stedet og dermed minimere avfall, som restprodukter eller spillmateriale. Også materialtransportene kan minimeres om du kan skrive ut byggkomponenter på det stedet der bygningen skal oppføres. Dessuten kan digital teknikk hjelpe til med å korte ned produksjonstider og minske kvalitetsfeil i eksempelvis tegningsunderlag.

Hva slags ekspertise har dere samlet i +Project?
– Arkitekthøyskolen og White arkitekter utvikler et prototypehus for hele prosjektet, fra modell til prototype. Institusjonen for tilpasset teknikk og fysikk ser på holdbarhetsspørsmål som energiforbruk og andre miljøaspekter. Institusjonen for Informatikk ser på lyssetting, mens Handelshøyskolen fokuserer på holdbar innovasjonsutvikling. Det siste er viktig for de foretakene som vil utfordre seg selv og teste nye produkter.

– Vi har dessuten to forskningsinstitutter i RISE-konsernet. Interactive Institute ser på smarte elektroniske løsninger for hjemmet og utvikler prototyper for dette. Det handler i stor del om hvordan man kan spare energi i hjemmet. SP Processum er vår samarbeidspartner for materialet, selve 3d-massen. De har kjemikere som undersøker hvilke ingredienser som skal inngå i materialet for å gi de ønskede egenskapene.

Hva ser dere for dere av applikasjoner i fremtiden?
– Det vi i første rekke fokuserer på, er å utvikle en trebasert masse fra skogs- og papirmasseindustriens reststrømmer. Det skal være så miljøvennlig som mulig. En gang i mars kommer vi til å gjøre de første testutskriftene. Så har vi regnskap i 2018.

– Vi kommer under reisens gang sammen med foretak å visualisere prototyper. Det blir alt fra mindre detaljer som innredning, til større komponenter, som trapper, veggelementer. Første skritt er å lage flere ulike testmiljøer for dette.

Hvilke er de største utfordringene om man ser målet som fremtidens husbygging?
– Når det gjelder 3d-printerteknikk for husbygging så har vi mange byggregler i Sverige å forholde oss til det trengs å gjøres mange tester på styrke, brann, lyd med mer. Det kan også behøves utdanning i flere ledd, for eksempel rundt hvordan man skal regne og tegne for 3d-printerteknikken.


+PROJECTS MÅL

• Skape nye produkter og tjenesteinnovasjoner
• Utvikle nye metoder for kunnskapsutvikling og åpen innovasjon
• Skape et spesialisert åpent innovasjons-laboratorium/makerspace der basisnæring, kreative næringer og forskere møtes
• Skape et unikt testmiljø for materiale- og produksjonsutvikling innen trebaserte materialer for additiv tilvirkning
• Skape et kreativt og dynamisk miljø preget av mangfold og innovasjon gjennom en normkritisk tilnærming og en tydelig likestilthetsintegrering.
• Mer info: www.sliperiet.umu.se

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683