søndag 26 november – uke 47
Linda Nyström
Umeå universitets +Project er et bredt forskningsinitiativ som har til hensikt å utforske hvordan 3d-printerteknikkene kan anvendes i byggesektoren og hvordan vi kan få utviklet holdbare trematerialer for anvendelse i 3d-printere.
Universitets virksomhet Sliperiet driver +Project. Gjennom samvirke mellom forskning, kreativa næringer og det regionale næringslivet håper man at det skal bli et springbrett for Sverige å posisjonere seg blant de fremste innen digital tilvirkning og 3d-printerteknikk for byggeindustrien.
Prosjektlederen for +Project heter Linda Nyström. Hun er også foreleser på konferansen 3dp Build den 20. april i Stockholm. 3dp.se har intervjuet henne om hvor de står i prosjektet og hvordan deres målbilde ser ut.
Det første målet for +Project er å skape et åpent innovasjonsmiljø der regionens foretak i basisindustrier som tre- og byggeindustri kan teste idéer sammen med kreative næringer som arkitektur og design, universitetet og forskningsinstitutt innen digital tilvirkning, holdbar bygging og 3d-teknikk. På sikt håper man at dette skal lede til innovasjoner i byggesektoren.
– En del av mitt arbeid akkurat nå består i å kontakte foretak og lytte til hva de ser av utfordringer og muligheter samt hvor de står i sin digitale utvikling, med verktøy som f.eks. skanning, CAD-programmer, 3d-printere, sier Linda Nyström.
– Vi fokuserer i første rekke på tre- og byggebransjen. Her vil vi bli kjent med foretakene og deres utfordringer for sammen med forskning ved Umeå universitet og kreative næringer finne smarte løsninger som kan resultere i nye forretningsmodeller eller produkter. Vi arbeider med flere ulike metoder for å skape kreativitet og utfordre tenkemåten.
Hvilke fordeler med 3d-printerteknikk ser du for byggebransjen?
– Teknikken gir muligheten til helt andre kreasjoner. Du trenger ikke å holde deg til rake former som man oftest gjør. Det går også an å bygge former som kan gi bedre styrke, men med mindre materialforbruk.
– Fra et holdbarhetsperspektiv kan man produsere mer på stedet og dermed minimere avfall, som restprodukter eller spillmateriale. Også materialtransportene kan minimeres om du kan skrive ut byggkomponenter på det stedet der bygningen skal oppføres. Dessuten kan digital teknikk hjelpe til med å korte ned produksjonstider og minske kvalitetsfeil i eksempelvis tegningsunderlag.
Hva slags ekspertise har dere samlet i +Project?
– Arkitekthøyskolen og White arkitekter utvikler et prototypehus for hele prosjektet, fra modell til prototype. Institusjonen for tilpasset teknikk og fysikk ser på holdbarhetsspørsmål som energiforbruk og andre miljøaspekter. Institusjonen for Informatikk ser på lyssetting, mens Handelshøyskolen fokuserer på holdbar innovasjonsutvikling. Det siste er viktig for de foretakene som vil utfordre seg selv og teste nye produkter.
– Vi har dessuten to forskningsinstitutter i RISE-konsernet. Interactive Institute ser på smarte elektroniske løsninger for hjemmet og utvikler prototyper for dette. Det handler i stor del om hvordan man kan spare energi i hjemmet. SP Processum er vår samarbeidspartner for materialet, selve 3d-massen. De har kjemikere som undersøker hvilke ingredienser som skal inngå i materialet for å gi de ønskede egenskapene.
Hva ser dere for dere av applikasjoner i fremtiden?
– Det vi i første rekke fokuserer på, er å utvikle en trebasert masse fra skogs- og papirmasseindustriens reststrømmer. Det skal være så miljøvennlig som mulig. En gang i mars kommer vi til å gjøre de første testutskriftene. Så har vi regnskap i 2018.
– Vi kommer under reisens gang sammen med foretak å visualisere prototyper. Det blir alt fra mindre detaljer som innredning, til større komponenter, som trapper, veggelementer. Første skritt er å lage flere ulike testmiljøer for dette.
Hvilke er de største utfordringene om man ser målet som fremtidens husbygging?
– Når det gjelder 3d-printerteknikk for husbygging så har vi mange byggregler i Sverige å forholde oss til det trengs å gjøres mange tester på styrke, brann, lyd med mer. Det kan også behøves utdanning i flere ledd, for eksempel rundt hvordan man skal regne og tegne for 3d-printerteknikken.
+PROJECTS MÅL
• Skape nye produkter og tjenesteinnovasjoner
• Utvikle nye metoder for kunnskapsutvikling og åpen innovasjon
• Skape et spesialisert åpent innovasjons-laboratorium/makerspace der basisnæring, kreative næringer og forskere møtes
• Skape et unikt testmiljø for materiale- og produksjonsutvikling innen trebaserte materialer for additiv tilvirkning
• Skape et kreativt og dynamisk miljø preget av mangfold og innovasjon gjennom en normkritisk tilnærming og en tydelig likestilthetsintegrering.
• Mer info: www.sliperiet.umu.se
Mattias Kristiansson | mk@3dp.se| 12. februar, 2016
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige