Kretskortprintere siste utpost for innovativ tilvirkning

Dragonfly 2020

Dragonfly 2020

Det 3d-printerteknikken har gjort for å forandre vårt syn på produktutvikling og tilvirkning, kommer skrivebordprintere for kretskort til å gjøre for elektronikken. Det mener Louis Feinstein, produktsjef for Solidworks Electrical, og Simon Fried, forretningssjef for Nano Dimension, et israelsk foretak som har utviklet den kompakte kretskortprinteren DragonFly 2020, for konsument- såvel som for industribruk.

– Nettopp elektronikken er den sista utposten i det økosystemet av program- og maskinvare som gjør at stadig flere har tilgang til tilvirkningsteknikk for prototyper og sluttprodukter, sier Louis Feinsten, når 3DP Norge intervjuer ham på Solidworks World i Dallas, Texas. 3d-skriveren gir stadig flere en mulighet til å tilvirke produkter ned til ett eksemplar, eller meget små serier. Men deretter, når elektronikken skal inn i produktene – og dette er typiske for Internet of Things-produkter – da tar det slutt. Grunnen er at de fleste kretskortprodusenter er store foretak som bare aksepterer bestillinger av store volumer.

Det er nettopp denne nøtten som Solidworks og Nano Dimension vil knekke med printeren DragonFly 2020. Det er en 3d-printer i skrivebordsmodell som man kan produsere kretskort i. Teknikken er inkjetbasert og benytter ledende nanomateriale som skal være så pass kostnadseffektivt at man kan produsere også i små volumer. Sammen med Solidworks’ øvrige programvarer for produktutvikling og det nylig sluppede verktøyet for kretskortsdesign, Solidworks PCB, så skal det ikke finnes noen hindere for selv mindre foretak og privatpersoner å utvikle og tilvirke produkter med avansert elektronikk.

– Dessuten inngår det verktøy for å simulere og verifisere tilvirkningen i 3d-printeren, noe som er avgjørende når man skal få ut korrekte komponenter og optimalisere materialforbruket, sier Simon Fried.

Den tradisjonella metoden for kretskortproduksjon er subtraktiv og inneholder flere, ressurskrevende ledd. Dessuten anvendes en stor del kjemi.

DragonFly 2020 3D Printer slippes kommersielt i slutten av året. Mer informasjon på Nano Dimensions nettsted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: