Kretskortprintere siste utpost for innovativ tilvirkning

Dragonfly 2020

Dragonfly 2020

Det 3d-printerteknikken har gjort for å forandre vårt syn på produktutvikling og tilvirkning, kommer skrivebordprintere for kretskort til å gjøre for elektronikken. Det mener Louis Feinstein, produktsjef for Solidworks Electrical, og Simon Fried, forretningssjef for Nano Dimension, et israelsk foretak som har utviklet den kompakte kretskortprinteren DragonFly 2020, for konsument- såvel som for industribruk.

– Nettopp elektronikken er den sista utposten i det økosystemet av program- og maskinvare som gjør at stadig flere har tilgang til tilvirkningsteknikk for prototyper og sluttprodukter, sier Louis Feinsten, når 3DP Norge intervjuer ham på Solidworks World i Dallas, Texas. 3d-skriveren gir stadig flere en mulighet til å tilvirke produkter ned til ett eksemplar, eller meget små serier. Men deretter, når elektronikken skal inn i produktene – og dette er typiske for Internet of Things-produkter – da tar det slutt. Grunnen er at de fleste kretskortprodusenter er store foretak som bare aksepterer bestillinger av store volumer.

Det er nettopp denne nøtten som Solidworks og Nano Dimension vil knekke med printeren DragonFly 2020. Det er en 3d-printer i skrivebordsmodell som man kan produsere kretskort i. Teknikken er inkjetbasert og benytter ledende nanomateriale som skal være så pass kostnadseffektivt at man kan produsere også i små volumer. Sammen med Solidworks’ øvrige programvarer for produktutvikling og det nylig sluppede verktøyet for kretskortsdesign, Solidworks PCB, så skal det ikke finnes noen hindere for selv mindre foretak og privatpersoner å utvikle og tilvirke produkter med avansert elektronikk.

– Dessuten inngår det verktøy for å simulere og verifisere tilvirkningen i 3d-printeren, noe som er avgjørende når man skal få ut korrekte komponenter og optimalisere materialforbruket, sier Simon Fried.

Den tradisjonella metoden for kretskortproduksjon er subtraktiv og inneholder flere, ressurskrevende ledd. Dessuten anvendes en stor del kjemi.

DragonFly 2020 3D Printer slippes kommersielt i slutten av året. Mer informasjon på Nano Dimensions nettsted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Er 3d-printet kjøtt fremtiden?

Det israelske oppstartsforetaket innen 3d-printing, Redefine Meat, har samlet inn $ 6 millioner dollar i en finansieringsrunde for å fremme utviklingen av sin 3d-printer som lager alternativer til kjøtt.

Publisert av: 

Byggeklosser for organer

Forskere fra Harvard Universitetet har oppdaget en metode for å raskt tilvirke byggeklosser for å lage menneskelige organer.

Publisert av: 

Protech feirer nyinstallasjon

Protech installerer tre nye enheter på hovedkontoret i Stockholm. Det er en 3d-printer, en vaskestasjon og en sintringsstasjon fra Desktop Metal Studio System+.

Publisert av: 

3d-printing kan få foretak til å blomstre

Wohlers har identifisert 3d-printing som et verktøy for foretak som vil spare tid og penger. Blant annet for å lage jigger, verktøy og fiksturer. Jigger og fiksturer er hjelpeverktøy for mekanisk produksjon. Men for at 3d-teknikken skal vokse kreves en større forståelse for teknikkens muligheter blant foretakslederne.

Publisert av: 

GKN innvier millionfabrikk

GKN Aerospace får i oppdrag å tilvirke munnstykker til den nyeste bæreraketten Ariane 6. Produksjonen kommer til å finne sted i en splitter ny fabrikk som innvies i dag, 30. august.

Publisert av: 

Prøv den nye 3d-printede el-sykkelen

Nå kan du teste den første elektriske sykkelen med 3d-printet ramme i karbonfiber. Men da må du på messa Eurobike 2019 i Friedrichshafen i Tyskland 4-7. september.

Publisert av: 

Flere metallprintere til romfartsindustrien

Det nederlandske firmaet Additive Industries har annonsert at et ikke-navngitt Californiabasert romfartsselskap har gått til innkjøp av seks av deres  MetalFAB1 additive produksjonssystemer. For tiden har kunden allerede fire tilsvarende maskiner installert, og med den nye ordren vil de ha tilgjengelig ti slike maskiner av typen MetalFAB1.

Publisert av: 

Slik bruker Heineken 3d-printing

Heineken har dratt nytte av den additive tilvirkningsteknikken i sin produksjon. Det har ført til både tids- og kostnadsbesparelser, skriver Ultimaker på sitt nettsted.

Publisert av: 

Forskere 3d-printer magnetisk væske

Det lyktes et amerikansk forskerteam ved en feiltakelse å 3d-printe dråper med permanente magnetiske egenskaper. Fremskrittene åpner døren for en rekke bruksområder, både innen medisin og elektronikk.

Publisert av: 

Konferanse med metallfokus

Den 25–27. november arrangeres konferansen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Ørebro i Sverige. Her skal besøkerne kunne ta til seg en masse kunnskap om additiv tilvirkning av metall.

Publisert av: 

Nærmere det 3d-printede hjertet

Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.

Publisert av: