3D-printere truer oljeindustrien?

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 1 mars 2016
Oljeanalytiker Thina Saltvedt (Foto: Nordea Bank)
Oljeanalytiker Thina Saltvedt (Foto: Nordea Bank)

Nordea Markets senior oljeanalytiker Thina Saltvedt mener 3D-printere truer oljeetterspørselen like mye som elektriske biler. Det internasjonale energibyrået IEA sier at det er et tilbudsoverskudd på tre millioner fat olje som har sendt oljeprisen fra 115 dollar fatet sommeren 2014 til dagens pris på vel 35 dollar fatet. Nylig anslo en fersk analyse fra Bloomberg New Energy Finance at økt bruk av elektriske biler vil senke oljeetterspørselen med to millioner fat olje per dag i 2023.
Nå mener Saltvedt at 3D-printere i fremtiden vil utgjøre en like stor trussel for oljemarkedet.
Det var under et dialogmøte i Stavanger med rundt 30 personer fra det øverste sjiktet i oljebransjen sist i februar at Saltvedt la frem påstanden om at 3D-printere i 2030 kan senke etterspørselen etter olje med tre millioner fat (rundt halvannen gang Statoils daglige produksjon). Det var det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget for grønn konkurransekraft som arrangerte møtet.

– 3D-printeren kan utfordre 41 prosent av flyfrakten, 37 prosent av containertrafikken og 25 prosent av lastebiltransporten i 2030, sier Saltvedt. Det er i en analyse fra revisjons- og konsulentselskapet PwC at disse tallene kommer frem.

Saltvedt forklarer situasjonen med et eksempel: Norge sender i dag aluminium til en fabrikk i Kina som fabrikkerer deler som blir sendt til Tyskland. I fremtiden kan man se for seg at aluminiumen blir sendt direkte til Tyskland, der en 3D-printer gjør jobben som i dag gjøres i Kina. Dermed kan man i fremtiden kutte et ledd i produksjonen av en vare og nesten sende råvaren direkte til sluttbrukeren eller lokale distributører.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt