3d-printing for byggeplassen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 mars 2016
3D-modell av skallkonstruksjon. SINTEF og NTNU skal utvikle tilsvarende forbindelser som skal 3D-printes og brukes i en bro. Illustrasjon: John Haddal Mork/NTNU
3D-modell av skallkonstruksjon. SINTEF og NTNU skal utvikle tilsvarende forbindelser som skal 3d-printes og brukes i en bro. Illustrasjon: John Haddal Mork/NTNU

3d-printing har vært i bruk i byggenæringen i mange år, hovedsakelig for å lage prototyper av bygninger. Snart vil vi se mer av teknologien også på den virkelige byggeplassen, skriver Sintef.

FoU-prosjektet “Fremtidens byggematerialer“, et samarbeid mellom SINTEF og NTNU, har blant annet som mål å bistå i utviklingen av tekniske løsninger som gjør det mulig å 3d-printe elementer i en helt annen størrelsesorden enn det som har vært gjort til nå.

Når man skal 3d-printe store konstruksjoner, er en av hovedutfordringene å bevege printerne rundt. Å flytte printerne ved hjelp av tunge, skinnegående kraner, er kostbart og tidkrevende. Lette rammer som holder printerne oppe med kabler, har derfor blitt en foretrukket løsning.

Små, lette printerroboter som kan klatre opp på konstruksjonen etter hvert som den bygges, er under utvikling. Når printerne forflytter seg selv, kan teknologien anvendes på større konstruksjoner.

– 3d-printing av hus kommer for fullt, og utviklingen går veldig fort. 3d-printing av modeller og mindre objekter er blitt vanligere. Hus og større moduler vil også tre inn i byggebransjen, men det tar nok noen år, sa Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta til Aftenposten nylig.

Les mer omFoU-prosjektet hos Byggmesteren AS

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683