3d-printing for byggeplassen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 mars 2016
3D-modell av skallkonstruksjon. SINTEF og NTNU skal utvikle tilsvarende forbindelser som skal 3D-printes og brukes i en bro. Illustrasjon: John Haddal Mork/NTNU
3D-modell av skallkonstruksjon. SINTEF og NTNU skal utvikle tilsvarende forbindelser som skal 3d-printes og brukes i en bro. Illustrasjon: John Haddal Mork/NTNU

3d-printing har vært i bruk i byggenæringen i mange år, hovedsakelig for å lage prototyper av bygninger. Snart vil vi se mer av teknologien også på den virkelige byggeplassen, skriver Sintef.

FoU-prosjektet “Fremtidens byggematerialer“, et samarbeid mellom SINTEF og NTNU, har blant annet som mål å bistå i utviklingen av tekniske løsninger som gjør det mulig å 3d-printe elementer i en helt annen størrelsesorden enn det som har vært gjort til nå.

Når man skal 3d-printe store konstruksjoner, er en av hovedutfordringene å bevege printerne rundt. Å flytte printerne ved hjelp av tunge, skinnegående kraner, er kostbart og tidkrevende. Lette rammer som holder printerne oppe med kabler, har derfor blitt en foretrukket løsning.

Små, lette printerroboter som kan klatre opp på konstruksjonen etter hvert som den bygges, er under utvikling. Når printerne forflytter seg selv, kan teknologien anvendes på større konstruksjoner.

– 3d-printing av hus kommer for fullt, og utviklingen går veldig fort. 3d-printing av modeller og mindre objekter er blitt vanligere. Hus og større moduler vil også tre inn i byggebransjen, men det tar nok noen år, sa Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta til Aftenposten nylig.

Les mer omFoU-prosjektet hos Byggmesteren AS

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team