3d-printing har vært i bruk i byggenæringen i mange år, hovedsakelig for å lage prototyper av bygninger. Snart vil vi se mer av teknologien også på den virkelige byggeplassen, skriver Sintef.
FoU-prosjektet “Fremtidens byggematerialer“, et samarbeid mellom SINTEF og NTNU, har blant annet som mål å bistå i utviklingen av tekniske løsninger som gjør det mulig å 3d-printe elementer i en helt annen størrelsesorden enn det som har vært gjort til nå.
Når man skal 3d-printe store konstruksjoner, er en av hovedutfordringene å bevege printerne rundt. Å flytte printerne ved hjelp av tunge, skinnegående kraner, er kostbart og tidkrevende. Lette rammer som holder printerne oppe med kabler, har derfor blitt en foretrukket løsning.
Små, lette printerroboter som kan klatre opp på konstruksjonen etter hvert som den bygges, er under utvikling. Når printerne forflytter seg selv, kan teknologien anvendes på større konstruksjoner.
– 3d-printing av hus kommer for fullt, og utviklingen går veldig fort. 3d-printing av modeller og mindre objekter er blitt vanligere. Hus og større moduler vil også tre inn i byggebransjen, men det tar nok noen år, sa Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta til Aftenposten nylig.
Les mer omFoU-prosjektet hos Byggmesteren AS