I rommet kan ingen høre deg skrive

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 mars 2016

Archinaut-progression
Med dagens priser koster det cirka 20 000 dollar å sende opp ett kilo materiale ut i rommet, for eksempel en 3d-printer til romstasjonen ISS. Et stort mål for både NASA og den europeiske ESA er å drastisk minske kostnadene ned til et par hundre dollar per kilo.

Foretaket bak den første FDM-skriveren i rommet, Made in Space, sitter og skisser på et lovende forslag. Det er en oppfølger til den modellen som befinner seg på romstasjonen ISS. Det dreier seg om en betydelig større 3d-skriver som skal kunne tilvirke store komponenter og strukturer i rommet.

Archinaut, som man har døpt prosjektet, har allerede fått 20 millioner dollar i finansiering av NASA. Målet er å bygge en kombinert 3d-skriver og robotarm som kan tilvirke komponenter utenfor romstasjonen ISS.

Selve kroppen på Archinaut er 3d-printeren. Montert på denne er en robotarm som kan montere sammen 3d-utskrevne komponenter og deler som transporteres til ISS til større strukturer. Om alt går som planlagt, kommer prosjektteamet til å ha en klar versjon om to år. Og om det er vellykket planlegger man å lage en enda større versjon med flere robotarmer.

Når man i dag skal sende opp ting til ISS må de oppta så liten plass og vekt som mulig. De må også klare den fysisk krevende reisen opp til romstasjonen. Med Archinaut kan man i stedet konstruere komponenter for benyttelse i rommet og slipper dermed alle de kravene som romreiser stiller. I stedet for å sende opp ferdige produkter holder det å sende opp batterier, sensorer og elektronikk som siden monteres på plass på stedet.

Siste nytt

Stort potensial for 3D-printede verktøyinnsatser

Protech lanserer muligheten til å 3D-printe verktøyinnsatser med Xact Metals 3D-printere og Uddeholm Corrax stålpulver. Det beskrives som et viktig skritt mot en bredere bruk av additiv produksjon i form- og verktøyindustrien.
Corrax-2-768x512

Elektrisk motorsykkel av kun 3D-printede deler

På en nylig messe i Japan viste 3D-printerprodusenten BigRep frem en elektrisk motorsykkel som utelukkende består av 3D-printede deler, unntatt elektronikken.
Nera_eMotorbike-1-1024x683

Konsumentemballasjer av plast blir filament for 3D-printing

Mengden plastavfall i tyske husholdninger er tredoblet de siste 30 årene, en stor del av dette kommer fra emballasje. Tyske forskere har nå klart å konvertere plast til filament for 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

Les mer

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

Suzy er det nye familiemedlemmet til Sinterit

Sinterit lanserer den kompakte SLS-løsningen Suzy. Den polske produsenten lover en 35 prosent raskere og 20 prosent billigere 3D-skriver enn forgjengeren Lisa X.
Suzy-2-768x512

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim