I rommet kan ingen høre deg skrive

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 mars 2016

Archinaut-progression
Med dagens priser koster det cirka 20 000 dollar å sende opp ett kilo materiale ut i rommet, for eksempel en 3d-printer til romstasjonen ISS. Et stort mål for både NASA og den europeiske ESA er å drastisk minske kostnadene ned til et par hundre dollar per kilo.

Foretaket bak den første FDM-skriveren i rommet, Made in Space, sitter og skisser på et lovende forslag. Det er en oppfølger til den modellen som befinner seg på romstasjonen ISS. Det dreier seg om en betydelig større 3d-skriver som skal kunne tilvirke store komponenter og strukturer i rommet.

Archinaut, som man har døpt prosjektet, har allerede fått 20 millioner dollar i finansiering av NASA. Målet er å bygge en kombinert 3d-skriver og robotarm som kan tilvirke komponenter utenfor romstasjonen ISS.

Selve kroppen på Archinaut er 3d-printeren. Montert på denne er en robotarm som kan montere sammen 3d-utskrevne komponenter og deler som transporteres til ISS til større strukturer. Om alt går som planlagt, kommer prosjektteamet til å ha en klar versjon om to år. Og om det er vellykket planlegger man å lage en enda større versjon med flere robotarmer.

Når man i dag skal sende opp ting til ISS må de oppta så liten plass og vekt som mulig. De må også klare den fysisk krevende reisen opp til romstasjonen. Med Archinaut kan man i stedet konstruere komponenter for benyttelse i rommet og slipper dermed alle de kravene som romreiser stiller. I stedet for å sende opp ferdige produkter holder det å sende opp batterier, sensorer og elektronikk som siden monteres på plass på stedet.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt