tirsdag 17 mai – uke 20
Med dagens priser koster det cirka 20 000 dollar å sende opp ett kilo materiale ut i rommet, for eksempel en 3d-printer til romstasjonen ISS. Et stort mål for både NASA og den europeiske ESA er å drastisk minske kostnadene ned til et par hundre dollar per kilo.
Foretaket bak den første FDM-skriveren i rommet, Made in Space, sitter og skisser på et lovende forslag. Det er en oppfølger til den modellen som befinner seg på romstasjonen ISS. Det dreier seg om en betydelig større 3d-skriver som skal kunne tilvirke store komponenter og strukturer i rommet.
Archinaut, som man har døpt prosjektet, har allerede fått 20 millioner dollar i finansiering av NASA. Målet er å bygge en kombinert 3d-skriver og robotarm som kan tilvirke komponenter utenfor romstasjonen ISS.
Selve kroppen på Archinaut er 3d-printeren. Montert på denne er en robotarm som kan montere sammen 3d-utskrevne komponenter og deler som transporteres til ISS til større strukturer. Om alt går som planlagt, kommer prosjektteamet til å ha en klar versjon om to år. Og om det er vellykket planlegger man å lage en enda større versjon med flere robotarmer.
Når man i dag skal sende opp ting til ISS må de oppta så liten plass og vekt som mulig. De må også klare den fysisk krevende reisen opp til romstasjonen. Med Archinaut kan man i stedet konstruere komponenter for benyttelse i rommet og slipper dermed alle de kravene som romreiser stiller. I stedet for å sende opp ferdige produkter holder det å sende opp batterier, sensorer og elektronikk som siden monteres på plass på stedet.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av: