I rommet kan ingen høre deg skrive

Archinaut-progression
Med dagens priser koster det cirka 20 000 dollar å sende opp ett kilo materiale ut i rommet, for eksempel en 3d-printer til romstasjonen ISS. Et stort mål for både NASA og den europeiske ESA er å drastisk minske kostnadene ned til et par hundre dollar per kilo.

Foretaket bak den første FDM-skriveren i rommet, Made in Space, sitter og skisser på et lovende forslag. Det er en oppfølger til den modellen som befinner seg på romstasjonen ISS. Det dreier seg om en betydelig større 3d-skriver som skal kunne tilvirke store komponenter og strukturer i rommet.

Archinaut, som man har døpt prosjektet, har allerede fått 20 millioner dollar i finansiering av NASA. Målet er å bygge en kombinert 3d-skriver og robotarm som kan tilvirke komponenter utenfor romstasjonen ISS.

Selve kroppen på Archinaut er 3d-printeren. Montert på denne er en robotarm som kan montere sammen 3d-utskrevne komponenter og deler som transporteres til ISS til større strukturer. Om alt går som planlagt, kommer prosjektteamet til å ha en klar versjon om to år. Og om det er vellykket planlegger man å lage en enda større versjon med flere robotarmer.

Når man i dag skal sende opp ting til ISS må de oppta så liten plass og vekt som mulig. De må også klare den fysisk krevende reisen opp til romstasjonen. Med Archinaut kan man i stedet konstruere komponenter for benyttelse i rommet og slipper dermed alle de kravene som romreiser stiller. I stedet for å sende opp ferdige produkter holder det å sende opp batterier, sensorer og elektronikk som siden monteres på plass på stedet.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *