Vellykket oppskyting baner vei for 3d-teknikk

atlas-v-rocket-launch-Nå fortsetter 3d-skriverteknikken sitt inntog innen romfartsindustrien. Atlas V er en amerikansk rakett som siden 2006 har vært benyttet for å skyte opp dyrebare vitenskapelige instrumenter og annet følsomt utstyr tl verdensrommet. Nå har raketten for første gang blitt utstyrt med komponenter tilvirket i avansert termoplast ved hjelp av 3d-skriverteknikk.

Regelmessig trenger blant annet den internasjonale romstasjonen (ISS) å få reservedeler og annet utstyr sendt opp til seg, og det skjer med hjelp av mindre romfarkoster. For å skyte opp disse benyttes blant annet Atlas V raketter.

I samband med at raketten skytes opp utsettes såvel raketten som avfyringsrampen for meget store belastningar, både når det gjelder styrke og varme. I en oppskyting som nylig ble gjort ved Cape Canaveral i Florida brukte man for første gang komponenter inni raketten tilvirket i plast med 3d-skriverteknikk.

Flere komponenter, blant annet ulike rørkonstruksjoner inklusive konsoller og munnstykker ble tidligere tilvirket i metall. Men med hjelp av nyutviklet 3d-skriverteknikk, et resultat av et nært samarbeid mellom United Launch Alliance (ULA), som lager rakettene, og Stratays, ledende innen 3D-teknikk, har metallene kunnet erstattes med avansert termoplast.

Fordelen er fremfor alt at vekten kan minskes uten at verdifulle egenskaper som holdbarhet og varmebestandighet går tapt. Viktig når hvert gram teller. Andelen deler i konstruksjonen kunne også minskes fra tidligere 140 til 16, hvilket sparer både tid og kostnader ved såvel tilvirkning av komponentene som ved sammensetningen av raketten.

3d-skriverteknikk forventes ifølge ULA å få en stadig større anvendelse innen romfartsteknikk fremover, når man forventer at flere komponenter kan tilvirkes på denne måten.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: