Vellykket oppskyting baner vei for 3d-teknikk

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 mars 2016

atlas-v-rocket-launch-Nå fortsetter 3d-skriverteknikken sitt inntog innen romfartsindustrien. Atlas V er en amerikansk rakett som siden 2006 har vært benyttet for å skyte opp dyrebare vitenskapelige instrumenter og annet følsomt utstyr tl verdensrommet. Nå har raketten for første gang blitt utstyrt med komponenter tilvirket i avansert termoplast ved hjelp av 3d-skriverteknikk.

Regelmessig trenger blant annet den internasjonale romstasjonen (ISS) å få reservedeler og annet utstyr sendt opp til seg, og det skjer med hjelp av mindre romfarkoster. For å skyte opp disse benyttes blant annet Atlas V raketter.

I samband med at raketten skytes opp utsettes såvel raketten som avfyringsrampen for meget store belastningar, både når det gjelder styrke og varme. I en oppskyting som nylig ble gjort ved Cape Canaveral i Florida brukte man for første gang komponenter inni raketten tilvirket i plast med 3d-skriverteknikk.

Flere komponenter, blant annet ulike rørkonstruksjoner inklusive konsoller og munnstykker ble tidligere tilvirket i metall. Men med hjelp av nyutviklet 3d-skriverteknikk, et resultat av et nært samarbeid mellom United Launch Alliance (ULA), som lager rakettene, og Stratays, ledende innen 3D-teknikk, har metallene kunnet erstattes med avansert termoplast.

Fordelen er fremfor alt at vekten kan minskes uten at verdifulle egenskaper som holdbarhet og varmebestandighet går tapt. Viktig når hvert gram teller. Andelen deler i konstruksjonen kunne også minskes fra tidligere 140 til 16, hvilket sparer både tid og kostnader ved såvel tilvirkning av komponentene som ved sammensetningen av raketten.

3d-skriverteknikk forventes ifølge ULA å få en stadig større anvendelse innen romfartsteknikk fremover, når man forventer at flere komponenter kan tilvirkes på denne måten.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683