søndag 10 desember – uke 49
Nå fortsetter 3d-skriverteknikken sitt inntog innen romfartsindustrien. Atlas V er en amerikansk rakett som siden 2006 har vært benyttet for å skyte opp dyrebare vitenskapelige instrumenter og annet følsomt utstyr tl verdensrommet. Nå har raketten for første gang blitt utstyrt med komponenter tilvirket i avansert termoplast ved hjelp av 3d-skriverteknikk.
Regelmessig trenger blant annet den internasjonale romstasjonen (ISS) å få reservedeler og annet utstyr sendt opp til seg, og det skjer med hjelp av mindre romfarkoster. For å skyte opp disse benyttes blant annet Atlas V raketter.
I samband med at raketten skytes opp utsettes såvel raketten som avfyringsrampen for meget store belastningar, både når det gjelder styrke og varme. I en oppskyting som nylig ble gjort ved Cape Canaveral i Florida brukte man for første gang komponenter inni raketten tilvirket i plast med 3d-skriverteknikk.
Flere komponenter, blant annet ulike rørkonstruksjoner inklusive konsoller og munnstykker ble tidligere tilvirket i metall. Men med hjelp av nyutviklet 3d-skriverteknikk, et resultat av et nært samarbeid mellom United Launch Alliance (ULA), som lager rakettene, og Stratays, ledende innen 3D-teknikk, har metallene kunnet erstattes med avansert termoplast.
Fordelen er fremfor alt at vekten kan minskes uten at verdifulle egenskaper som holdbarhet og varmebestandighet går tapt. Viktig når hvert gram teller. Andelen deler i konstruksjonen kunne også minskes fra tidligere 140 til 16, hvilket sparer både tid og kostnader ved såvel tilvirkning av komponentene som ved sammensetningen av raketten.
3d-skriverteknikk forventes ifølge ULA å få en stadig større anvendelse innen romfartsteknikk fremover, når man forventer at flere komponenter kan tilvirkes på denne måten.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige