Vellykket oppskyting baner vei for 3d-teknikk

atlas-v-rocket-launch-Nå fortsetter 3d-skriverteknikken sitt inntog innen romfartsindustrien. Atlas V er en amerikansk rakett som siden 2006 har vært benyttet for å skyte opp dyrebare vitenskapelige instrumenter og annet følsomt utstyr tl verdensrommet. Nå har raketten for første gang blitt utstyrt med komponenter tilvirket i avansert termoplast ved hjelp av 3d-skriverteknikk.

Regelmessig trenger blant annet den internasjonale romstasjonen (ISS) å få reservedeler og annet utstyr sendt opp til seg, og det skjer med hjelp av mindre romfarkoster. For å skyte opp disse benyttes blant annet Atlas V raketter.

I samband med at raketten skytes opp utsettes såvel raketten som avfyringsrampen for meget store belastningar, både når det gjelder styrke og varme. I en oppskyting som nylig ble gjort ved Cape Canaveral i Florida brukte man for første gang komponenter inni raketten tilvirket i plast med 3d-skriverteknikk.

Flere komponenter, blant annet ulike rørkonstruksjoner inklusive konsoller og munnstykker ble tidligere tilvirket i metall. Men med hjelp av nyutviklet 3d-skriverteknikk, et resultat av et nært samarbeid mellom United Launch Alliance (ULA), som lager rakettene, og Stratays, ledende innen 3D-teknikk, har metallene kunnet erstattes med avansert termoplast.

Fordelen er fremfor alt at vekten kan minskes uten at verdifulle egenskaper som holdbarhet og varmebestandighet går tapt. Viktig når hvert gram teller. Andelen deler i konstruksjonen kunne også minskes fra tidligere 140 til 16, hvilket sparer både tid og kostnader ved såvel tilvirkning av komponentene som ved sammensetningen av raketten.

3d-skriverteknikk forventes ifølge ULA å få en stadig større anvendelse innen romfartsteknikk fremover, når man forventer at flere komponenter kan tilvirkes på denne måten.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *