3d-utskrevne fugler redder utrydningstruede arter

utrydningstruede_arter
Et stort antall fuglearter er i dag så sjeldne – for eksempel havørn, perleugle , hornugle og natthegre – at de trues av utrydning, ikke minst på grunn av tyvvjakt. Samtidig er det vanlig at mange skoler, universiteter, museer og ulike forskningsinstitusjoner mangler referanseeksemplarer av de utrydningstruede artene i sine samlinger.

Nå er problemet på vei til å bli løst, takket være et nært og omfattende samarbeid mellom Threeding.com og Artec 3D.
Threeding.com er et oppstartsforetak som ble satt i gang for noen år siden av kunststudenter ved kunstakademiet i Sofia, den bulgarske hovedstaden. Foretaket har spesialisert seg på å sette sammen et ”bibliotek” av ulike 3d-modeller, for eksempel ulike kunstverk, som deretter kan skrives ut. Artec 3D på sin side er ledende når det gjelder å utvikle og tilvirke såvel soft- som hardware innen 3d-teknikk, spesielt lette skannere som det er enkelt å bruke.
Hittil har samarbeidet resultert i at mer enn 50 ulike truede fuglearter er dokumentert ved at man har skannet inn eksakte kopier av dem. Dette har blitt gjort med hjelp av Artecs high-resolution Spider og Eva 3D skannere samt Artecs Studios software.

I løpet av april måned finnes alle fuglene tilgjengelige for 3d-utskrift for hvem som vil på Threedings nettsted. Deretter kommer materialet kun til å være tilgjengelig for studenter og i forskningsøyemed.

Samtidig har likevel de som er interessert muligheten til å kjøpe rettigheten til å skrive dem ut for eget bruk i full skala. På denne måten håper man å kunne bidra til at den omfattende illegale jakten på sjeldne fuglearter som forekommer mange steder skal minske. 3D-utskriftene er svært like sine levende forbilder.

Samarbeidet mellom Threeding.com og Artec 3D fortsetter nå med andre prosjekter. Blant annet kommer også et antall utrydningstruede pattedyrarter til å bli tilgjengeliggjort for 3d-utskrift.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: