3d-utskrevne fugler redder utrydningstruede arter

utrydningstruede_arter
Et stort antall fuglearter er i dag så sjeldne – for eksempel havørn, perleugle , hornugle og natthegre – at de trues av utrydning, ikke minst på grunn av tyvvjakt. Samtidig er det vanlig at mange skoler, universiteter, museer og ulike forskningsinstitusjoner mangler referanseeksemplarer av de utrydningstruede artene i sine samlinger.

Nå er problemet på vei til å bli løst, takket være et nært og omfattende samarbeid mellom Threeding.com og Artec 3D.
Threeding.com er et oppstartsforetak som ble satt i gang for noen år siden av kunststudenter ved kunstakademiet i Sofia, den bulgarske hovedstaden. Foretaket har spesialisert seg på å sette sammen et ”bibliotek” av ulike 3d-modeller, for eksempel ulike kunstverk, som deretter kan skrives ut. Artec 3D på sin side er ledende når det gjelder å utvikle og tilvirke såvel soft- som hardware innen 3d-teknikk, spesielt lette skannere som det er enkelt å bruke.
Hittil har samarbeidet resultert i at mer enn 50 ulike truede fuglearter er dokumentert ved at man har skannet inn eksakte kopier av dem. Dette har blitt gjort med hjelp av Artecs high-resolution Spider og Eva 3D skannere samt Artecs Studios software.

I løpet av april måned finnes alle fuglene tilgjengelige for 3d-utskrift for hvem som vil på Threedings nettsted. Deretter kommer materialet kun til å være tilgjengelig for studenter og i forskningsøyemed.

Samtidig har likevel de som er interessert muligheten til å kjøpe rettigheten til å skrive dem ut for eget bruk i full skala. På denne måten håper man å kunne bidra til at den omfattende illegale jakten på sjeldne fuglearter som forekommer mange steder skal minske. 3D-utskriftene er svært like sine levende forbilder.

Samarbeidet mellom Threeding.com og Artec 3D fortsetter nå med andre prosjekter. Blant annet kommer også et antall utrydningstruede pattedyrarter til å bli tilgjengeliggjort for 3d-utskrift.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: