3d-utskrevne fugler redder utrydningstruede arter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 6 april 2016

utrydningstruede_arter
Et stort antall fuglearter er i dag så sjeldne – for eksempel havørn, perleugle , hornugle og natthegre – at de trues av utrydning, ikke minst på grunn av tyvvjakt. Samtidig er det vanlig at mange skoler, universiteter, museer og ulike forskningsinstitusjoner mangler referanseeksemplarer av de utrydningstruede artene i sine samlinger.

Nå er problemet på vei til å bli løst, takket være et nært og omfattende samarbeid mellom Threeding.com og Artec 3D.
Threeding.com er et oppstartsforetak som ble satt i gang for noen år siden av kunststudenter ved kunstakademiet i Sofia, den bulgarske hovedstaden. Foretaket har spesialisert seg på å sette sammen et ”bibliotek” av ulike 3d-modeller, for eksempel ulike kunstverk, som deretter kan skrives ut. Artec 3D på sin side er ledende når det gjelder å utvikle og tilvirke såvel soft- som hardware innen 3d-teknikk, spesielt lette skannere som det er enkelt å bruke.
Hittil har samarbeidet resultert i at mer enn 50 ulike truede fuglearter er dokumentert ved at man har skannet inn eksakte kopier av dem. Dette har blitt gjort med hjelp av Artecs high-resolution Spider og Eva 3D skannere samt Artecs Studios software.

I løpet av april måned finnes alle fuglene tilgjengelige for 3d-utskrift for hvem som vil på Threedings nettsted. Deretter kommer materialet kun til å være tilgjengelig for studenter og i forskningsøyemed.

Samtidig har likevel de som er interessert muligheten til å kjøpe rettigheten til å skrive dem ut for eget bruk i full skala. På denne måten håper man å kunne bidra til at den omfattende illegale jakten på sjeldne fuglearter som forekommer mange steder skal minske. 3D-utskriftene er svært like sine levende forbilder.

Samarbeidet mellom Threeding.com og Artec 3D fortsetter nå med andre prosjekter. Blant annet kommer også et antall utrydningstruede pattedyrarter til å bli tilgjengeliggjort for 3d-utskrift.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683