3d-utskrevne fugler redder utrydningstruede arter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 6 april 2016

utrydningstruede_arter
Et stort antall fuglearter er i dag så sjeldne – for eksempel havørn, perleugle , hornugle og natthegre – at de trues av utrydning, ikke minst på grunn av tyvvjakt. Samtidig er det vanlig at mange skoler, universiteter, museer og ulike forskningsinstitusjoner mangler referanseeksemplarer av de utrydningstruede artene i sine samlinger.

Nå er problemet på vei til å bli løst, takket være et nært og omfattende samarbeid mellom Threeding.com og Artec 3D.
Threeding.com er et oppstartsforetak som ble satt i gang for noen år siden av kunststudenter ved kunstakademiet i Sofia, den bulgarske hovedstaden. Foretaket har spesialisert seg på å sette sammen et ”bibliotek” av ulike 3d-modeller, for eksempel ulike kunstverk, som deretter kan skrives ut. Artec 3D på sin side er ledende når det gjelder å utvikle og tilvirke såvel soft- som hardware innen 3d-teknikk, spesielt lette skannere som det er enkelt å bruke.
Hittil har samarbeidet resultert i at mer enn 50 ulike truede fuglearter er dokumentert ved at man har skannet inn eksakte kopier av dem. Dette har blitt gjort med hjelp av Artecs high-resolution Spider og Eva 3D skannere samt Artecs Studios software.

I løpet av april måned finnes alle fuglene tilgjengelige for 3d-utskrift for hvem som vil på Threedings nettsted. Deretter kommer materialet kun til å være tilgjengelig for studenter og i forskningsøyemed.

Samtidig har likevel de som er interessert muligheten til å kjøpe rettigheten til å skrive dem ut for eget bruk i full skala. På denne måten håper man å kunne bidra til at den omfattende illegale jakten på sjeldne fuglearter som forekommer mange steder skal minske. 3D-utskriftene er svært like sine levende forbilder.

Samarbeidet mellom Threeding.com og Artec 3D fortsetter nå med andre prosjekter. Blant annet kommer også et antall utrydningstruede pattedyrarter til å bli tilgjengeliggjort for 3d-utskrift.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team