5-åring får 3d-printet håndprotese

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 25 april 2016

handprotese_jenteÅ benytte 3d-printteknikk har blitt stadig vanligere, ikke minst innen helse- og sykepleie. Bare de siste årene har mange nye, og ofte revolusjonerende anvendelsesområder sett dagens lys.

En av de mer hjertevarmende handler om Emmy Hoffman, en liten 5-åring i Exton, Pennsylvania, som ble født med uutviklede fingre på høyre hånd. Nå skal hun få en ny hånd i form av en protese som er tilvirket med hjelp av 3d-skriverteknologi.

Bak den nya teknikken for å tilvirke 3d-skrevne proteser står helseforetaket Ability Prosthetics og et team håndkirurger.

Fordelene er flere. Proteser som fremstilles med 3d-teknikk kan gjøres med mye større nøyaktighet og bedre passform enn tradisjonelle proteser. Protesens utseende kan også individtilpasses slik at den likner den andre hånden i både farge og form. Resultatet blir så bra at forskjellen knapt er synlig. Dessuten tar selve tilvirkningen betydelig kortere tid sammenliknet med tidligere metoder.

Men viktigst er likevel at protesen kan utstyres med teknologi som gjør det mulig å bevege eksempelvis fingerleddene. Protesen er dessuten lett å sette på og ta av, selv for et lite barn. I takt med at barnet som får en protese vokser, som Emmy, gjør man ganske enkelt en ny skanning av hånden, for deretter å skrive ut en ny protese.

Å tilvirke en protese med 3d-teknikk kommer, når teknikken er utviklet ytterligere og har fått større utbredelse, til å koste betydelig mindre enn dagens proteser.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden