5-åring får 3d-printet håndprotese

handprotese_jenteÅ benytte 3d-printteknikk har blitt stadig vanligere, ikke minst innen helse- og sykepleie. Bare de siste årene har mange nye, og ofte revolusjonerende anvendelsesområder sett dagens lys.

En av de mer hjertevarmende handler om Emmy Hoffman, en liten 5-åring i Exton, Pennsylvania, som ble født med uutviklede fingre på høyre hånd. Nå skal hun få en ny hånd i form av en protese som er tilvirket med hjelp av 3d-skriverteknologi.

Bak den nya teknikken for å tilvirke 3d-skrevne proteser står helseforetaket Ability Prosthetics og et team håndkirurger.

Fordelene er flere. Proteser som fremstilles med 3d-teknikk kan gjøres med mye større nøyaktighet og bedre passform enn tradisjonelle proteser. Protesens utseende kan også individtilpasses slik at den likner den andre hånden i både farge og form. Resultatet blir så bra at forskjellen knapt er synlig. Dessuten tar selve tilvirkningen betydelig kortere tid sammenliknet med tidligere metoder.

Men viktigst er likevel at protesen kan utstyres med teknologi som gjør det mulig å bevege eksempelvis fingerleddene. Protesen er dessuten lett å sette på og ta av, selv for et lite barn. I takt med at barnet som får en protese vokser, som Emmy, gjør man ganske enkelt en ny skanning av hånden, for deretter å skrive ut en ny protese.

Å tilvirke en protese med 3d-teknikk kommer, når teknikken er utviklet ytterligere og har fått større utbredelse, til å koste betydelig mindre enn dagens proteser.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: