Brudd fikses snart med hjelp av 3d-teknikk

mexican-startup-mediprint-avoids-cast-complications-with-3d-printed-lightweight-novacast-6Alle som en gang har hatt en gipset arm eller ben vet hvordan det kjennes etter en stund. Det klør, men det lukter også ille av svette og skitt og kjennes generelt tungt og klumpete. Dessuten er det lett at sår blir infiserte om gipsen sitter så hardt at frisk luft ikke kan komme til.

Men nå kan en endring være på gang. MediPrint, et meksikansk oppstartsforetak innen 3d-teknikk, har utviklet et alternativ til tradisjonelle behandlingsmetoder ved ulike benfrakturer. Foretaket har utviklet og fått patent på NovaCast, en 3d-skrivere som skal kunne være med på å tilvirke skinner som er individuelt tilpassede.

– Alt begynte da min mor var ute for en ulykke og brakk sitt venstre håndledd. Hun ble feilgipset. Benbruddet leget seg feil og for å rette opp problemet måtte hun gjennomgå en operasjon, men også denne mislyktes, forteller Zaid Badwan som har en bakgrunn innen medisinteknikk og er en av grunnleggerne av MediPrint.
– Da begynte jeg å fundere på om man ikke skulle kunne finne et bedre alternativ og det var da idéen med 3d-utskrevne skinner ble født.

Sammen med en gruppe studenter ved UNAM University i Mexico City startet han opp utviklingsarbeidet og snart innså teamet at de hadde kommet på sporet av noe.

– I tillegg til at vår skinne er betydelig lettere, den veier bara en tiendedel av det en tradisjonell skinne gjør, har den flere andre fordeler. Den er lett å holde ren ettersom den enkelt kan tas av og rengjøres. Man kan også bade eller dusje med den på. Dessuten kan den designas på en tiltalende måte med ulike mønstre og i ulike farger, forklarer Zaid Badwan.
Ettersom skinnen er enkel å holde ren minsker også risikoen for komplikasjoner som ellers kan oppstå når sår infiseres, noe som er et stadig vanligere problem innen sykepleien, der man først og fremst frykter antibiotikaresistente bakterier som kan gi meget alvorlige komplikasjoner og i sin forlengelse også kan innebære dyre og helt unødvendige pleiekostnader.

Selve tilvirkningen av skinnene utgår fra de data som man får frem ved en CT-røntgen eller en 3d-skanning av den aktuelle skaden. Deretter bygges skinnen opp i ulike lag av kullfiber i den 3d-skriveren som forskerteamet har utviklet. Selve utskriften tar mellom tre og fire timer avhengig av skinnens størrelse.

– Akkurat nå arbeider vi intensivt med å få ned tilvirkningstiden til under en time. Neste skritt blir å få den nye teknikken ut i klinisk virksomhet for å se om det trengs å gjøres ytterligere tilpasninger. Jeg er håpefull og jeg tror at det skal være mulig i løpet av mindre en ett år, avslutter Zaid Badwan.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: