Dansk byggindustri vil satse på 3d-teknologi

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 7 april 2016

denmark-invests-400k-3d-printing-construction-sustainablity4
Den danske erhvervsstyrelsen satser i de kommende to årene nærmere 3 millioner kroner for å stimulere utviklingen av 3d-teknikk innen den danske byggesektoren.
Det er via fondet «Grøn omstilling» at satsingen gjøres, og det primære målet er å øke kunnskaps- og kompetansenivået i den danske byggebransjen. På sikt mener man at økte kunnskaper skal kunne lede til årlige besparelser verdt flere milliarder og at mye byggemateriale som i dag sendes på deponi skal kunne gjenbrukes med hjelp av 3d-teknikk.
– Med prosjektet vil vi identifisere og tillempe miljøvennlige og holdbare løsninger, sier Jim Larsen fra 3D Printhuset som er ansvarlig prosjektleder.
– Det er vårt håp å kunne minske materialsvinnet når man med 3d-teknikken kun benytter eksakt den mengden som virkelig behøves. En annen fordel som vi vil oppnå er at mer gammelt byggmateriale skal kunne gjenbrukes, noe som skulle gavne en mer holdbar sirkulær samfunnsøkonomi.
Det danske prosjektet omfatter flere delar. Innledningsvis skal en internasjonal kartlegging og dokumentasjon gjøres for at man på denne måten skal få et bilde av allerede tilgjengelig 3d-print teknikk som finnes i byggeindustrien.
Neste skritt er å utvikle en egen dansk 3d-byggprinter der man i småskalaforsøk skal kunne gjennomføre material- og konstruksjonstester. Materialtestene er tenkt å skulle omfatte såvel betongkryss og teglsten som gips og annet byggmateriale.
Forhåpningen er deretter at den nyvunne kunnskapen skal spres innen dansk byggindustri og skape nye samarbeid og arbeidsoppdrag.
I den aktuelle prosjektgruppen inngår 3D Printhuset, NCC Bygg i Danmark, NCC Gjenvinning, Force Technology, et teknikkonsulentforetak innen energi, olje & gass, samt Gips Recycling, som arbeider med gjenvinning av gipsmateriale.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch