mandag 11 desember – uke 50
IKEA er kjent over hele verden, ikke bare for sine møbler og bruksanvisninger men også fordi man serverer klassiske svenske kjøttboller med saus og tyttebærsyltetøy i varehusenes restauranter.
Men hvordan skaj kjøttbollene kunne trygges i en fremtid der produksjon av kjøtt forventes å bli et stadig større miljø- og klimaproblem? Det er bare ett av alle de spørsmålene som man akkurat nå sitter og funderer over i IKEAs fremtidslaboratorium Space 10 i sentrale København.
Allerede i dag bor mer enn halvparten av verdens befolkning i byer og om 30 år regner man med at det tallet kommer til å være 70 prosent. Frem til 2050 kommer etterspørselen på næringsmidler til å øke med like mye, ikke minst når det gjelder kjøtt som blir stadig mer ettertraktet i takt med at flere og flere mennesker i verden får økt velstand som ikke minst gjenspeiles i nye konsumsjonsmønstre.
Å produsere kjøtt er resurskrevende, ettersom det krever store innsatser for å dyrke fôr, samtidig som det forbruker mye vann. Dessuten bidrar kjøttproduksjon på flere andre måter negativt til klimaforandringar, blant annet atmosfærens oppvarming og overgjødsel av hav som på sikt leder til døde havbunner og korallrev.
Noen av forslagene som forskere arbeider med og som man undersøker nærmere på Space 10 handler om eksempelvis kjøttboller som inneholder kunstig kjøtt eller er tilvirket av alger og insekter. Dessuten lurer man på om 3d-skriverteknikk kan benyttes ved selve tilvirkningen.
For å få svar på dette spørsmålet har IKEA bevisst valgt å gå ut fra kjøttbollens form og størrelse som man mener skulle egne seg godt for 3d-skriverteknikk når det handlar om å forvandle alternative ingredienser som proteiner fra alger, rødbetsblad eller larver og insekter til nyttige og velsmakende matretter.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige