IKEA skaper morgendagens kjøttbolle med 3d-teknikk

Ikea_Tomorrows-Meatball_Lukas-Renlund_dezeen_936_3IKEA er kjent over hele verden, ikke bare for sine møbler og bruksanvisninger men også fordi man serverer klassiske svenske kjøttboller med saus og tyttebærsyltetøy i varehusenes restauranter.

Men hvordan skaj kjøttbollene kunne trygges i en fremtid der produksjon av kjøtt forventes å bli et stadig større miljø- og klimaproblem? Det er bare ett av alle de spørsmålene som man akkurat nå sitter og funderer over i IKEAs fremtidslaboratorium Space 10 i sentrale København.

Allerede i dag bor mer enn halvparten av verdens befolkning i byer og om 30 år regner man med at det tallet kommer til å være 70 prosent. Frem til 2050 kommer etterspørselen på næringsmidler til å øke med like mye, ikke minst når det gjelder kjøtt som blir stadig mer ettertraktet i takt med at flere og flere mennesker i verden får økt velstand som ikke minst gjenspeiles i nye konsumsjonsmønstre.

Å produsere kjøtt er resurskrevende, ettersom det krever store innsatser for å dyrke fôr, samtidig som det forbruker mye vann. Dessuten bidrar kjøttproduksjon på flere andre måter negativt til klimaforandringar, blant annet atmosfærens oppvarming og overgjødsel av hav som på sikt leder til døde havbunner og korallrev.

Noen av forslagene som forskere arbeider med og som man undersøker nærmere på Space 10 handler om eksempelvis kjøttboller som inneholder kunstig kjøtt eller er tilvirket av alger og insekter. Dessuten lurer man på om 3d-skriverteknikk kan benyttes ved selve tilvirkningen.

For å få svar på dette spørsmålet har IKEA bevisst valgt å gå ut fra kjøttbollens form og størrelse som man mener skulle egne seg godt for 3d-skriverteknikk når det handlar om å forvandle alternative ingredienser som proteiner fra alger, rødbetsblad eller larver og insekter til nyttige og velsmakende matretter.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: