IKEA skaper morgendagens kjøttbolle med 3d-teknikk

Ikea_Tomorrows-Meatball_Lukas-Renlund_dezeen_936_3IKEA er kjent over hele verden, ikke bare for sine møbler og bruksanvisninger men også fordi man serverer klassiske svenske kjøttboller med saus og tyttebærsyltetøy i varehusenes restauranter.

Men hvordan skaj kjøttbollene kunne trygges i en fremtid der produksjon av kjøtt forventes å bli et stadig større miljø- og klimaproblem? Det er bare ett av alle de spørsmålene som man akkurat nå sitter og funderer over i IKEAs fremtidslaboratorium Space 10 i sentrale København.

Allerede i dag bor mer enn halvparten av verdens befolkning i byer og om 30 år regner man med at det tallet kommer til å være 70 prosent. Frem til 2050 kommer etterspørselen på næringsmidler til å øke med like mye, ikke minst når det gjelder kjøtt som blir stadig mer ettertraktet i takt med at flere og flere mennesker i verden får økt velstand som ikke minst gjenspeiles i nye konsumsjonsmønstre.

Å produsere kjøtt er resurskrevende, ettersom det krever store innsatser for å dyrke fôr, samtidig som det forbruker mye vann. Dessuten bidrar kjøttproduksjon på flere andre måter negativt til klimaforandringar, blant annet atmosfærens oppvarming og overgjødsel av hav som på sikt leder til døde havbunner og korallrev.

Noen av forslagene som forskere arbeider med og som man undersøker nærmere på Space 10 handler om eksempelvis kjøttboller som inneholder kunstig kjøtt eller er tilvirket av alger og insekter. Dessuten lurer man på om 3d-skriverteknikk kan benyttes ved selve tilvirkningen.

For å få svar på dette spørsmålet har IKEA bevisst valgt å gå ut fra kjøttbollens form og størrelse som man mener skulle egne seg godt for 3d-skriverteknikk når det handlar om å forvandle alternative ingredienser som proteiner fra alger, rødbetsblad eller larver og insekter til nyttige og velsmakende matretter.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: 

Pasientspesifikke stents godkjent i USA

3D-printede pasientspesifikke luftveisstents, utviklet av en lege ved Cleveland Clinic, et medisinsk senter i Ohio, har fått godkjenning fra US Food and Drug Administration (FDA).

Publisert av: 

Autodesk lager generativ design for Airbus

En av fordelene med 3D-printing teknikken er at den er i stand til å produsere former som tidligere ikke var mulig å fremstille ved tradisjonelle, subtraktive metoder. Dette gjør at ingeniører må frigjøre seg fra begrensningene som de er vant med å ha når de skal designe deler. Ved å benytte seg av programvarer fra Autodesk har Airbus tenkt nytt rundt en rekke flydeler. 

Publisert av: