IKEA skaper morgendagens kjøttbolle med 3d-teknikk

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 27 april 2016

Ikea_Tomorrows-Meatball_Lukas-Renlund_dezeen_936_3IKEA er kjent over hele verden, ikke bare for sine møbler og bruksanvisninger men også fordi man serverer klassiske svenske kjøttboller med saus og tyttebærsyltetøy i varehusenes restauranter.

Men hvordan skaj kjøttbollene kunne trygges i en fremtid der produksjon av kjøtt forventes å bli et stadig større miljø- og klimaproblem? Det er bare ett av alle de spørsmålene som man akkurat nå sitter og funderer over i IKEAs fremtidslaboratorium Space 10 i sentrale København.

Allerede i dag bor mer enn halvparten av verdens befolkning i byer og om 30 år regner man med at det tallet kommer til å være 70 prosent. Frem til 2050 kommer etterspørselen på næringsmidler til å øke med like mye, ikke minst når det gjelder kjøtt som blir stadig mer ettertraktet i takt med at flere og flere mennesker i verden får økt velstand som ikke minst gjenspeiles i nye konsumsjonsmønstre.

Å produsere kjøtt er resurskrevende, ettersom det krever store innsatser for å dyrke fôr, samtidig som det forbruker mye vann. Dessuten bidrar kjøttproduksjon på flere andre måter negativt til klimaforandringar, blant annet atmosfærens oppvarming og overgjødsel av hav som på sikt leder til døde havbunner og korallrev.

Noen av forslagene som forskere arbeider med og som man undersøker nærmere på Space 10 handler om eksempelvis kjøttboller som inneholder kunstig kjøtt eller er tilvirket av alger og insekter. Dessuten lurer man på om 3d-skriverteknikk kan benyttes ved selve tilvirkningen.

For å få svar på dette spørsmålet har IKEA bevisst valgt å gå ut fra kjøttbollens form og størrelse som man mener skulle egne seg godt for 3d-skriverteknikk når det handlar om å forvandle alternative ingredienser som proteiner fra alger, rødbetsblad eller larver og insekter til nyttige og velsmakende matretter.

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280