Leger uten grenser bygger sykehus i 3D

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 april 2016

3dp_doctorswithoutborders_3dp_hospital_1-e1460112709668Leger uten grenser er en av verdens mest kjente og respekterte hjelpeorganisasjoner. Formålet er å redde liv og lindre nød der det trengs mest – oftest i krigssoner eller områder som er rammet av omfattende naturkatastrofer som jordskjelv, tørke, oversvømminger og orkaner.

For å effektivisere sin innsats, for eksempel byggingen av feltsykehus, har Leger uten grenser tatt 3d-teknikk og virtual reality til hjelp. Når planleggingen av operasjons- og sykesaler samt forråd og andre bygninger er klare, skrives forslaget ut i 3d. Med hjelp av VR-teknikk kan man deretter navigere seg rundt i bygningene.

På denne måten får man et tydeligere bilde av hvordan sykehuset kommer til å fungere reelt, samtidig som man deretter kan gjøre eventuelle nødvendige endringer.

Den nye måten å arbeide på ble første gang benyttet når et feltsykehus ble bygget opp på Filippinene i forbindelse med at landet ble rammet av en tyfon som la øde store områder med mange hardt skadde mennesker som følge. Erfaringene fra Filippinene kommer i fremtiden til å benyttes ved kommende oppdrag.

3dp_doctorswithoutborders_cantahay_hospital_model

Les mer

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682