FabLab har utspring fra Massachusetts Institute of Technology, og er nå et globalt nettverk av laboratorier. Over hundre slike lab-er er spredt over hele verden. FabLab-ene bruker de samme maskinene, programvaren og prosjektene, og brukerne kan dele erfaringer med andre FabLab-brukere i verden. Nå har NTNU i Ålesund fått sitt eget FabLab, det ble åpnet i midten av mars.
En FabLaB gjør det mulig å bygge fysiske modeller og prototyper på en hurtig måte, ved hjelp av 3D-printing. Det var et besøk hos MIT som gjorde at idéen ble født om å lage et eget FabLab i Ålesund.
– MIT-besøket inspirerte oss til å bygge en slik lab. Vi har bekostet dette selv og og bygd det opp på egen hånd, sier dekan Hans Petter Hildre til Universitetsavisa. – Dette er neste generasjons produksjonssystemer, der vi vil få digitalisering av produksjonsprosessene. På FabLab-en kan studentene bygge og lage ting, slik at prototypebygging blir en del av et kreativt arbeid sier Hildre.
Han forteller at det finnes oppskrifter og beskrivelser på hvordan slike standard FabLab-er skal bygges opp. De må kjøpe inn maskiner og vise at de klarer å bruke dem. NTNU i Ålesund har sertifikat på at de er en godkjent FabLab-institusjon.
Oppbygging av lab-en har kostet 1 million kroner. Grunnen til at det ikke har kostet mer, er at Ålesund allerede hadde noe av maskineriet som nå havner på FabLab-en. Både ansatte, studenter og næringsliv kan benytte seg av det moderne lab-utstyret.
Ansvarlig for MIT FabLab ved NTNU i Ålesund blir førsteamanuensis Henrique Gaspar.
Kilde: Universitetsavisa