NTNU i Ålesund med eget FabLaB

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 7 april 2016
Dekan Hans Petter Hildre ved NTNU i Ålesund. (Foto: NTNU i Ålesund)
Dekan Hans Petter Hildre ved NTNU i Ålesund. (Foto: NTNU i Ålesund)

FabLab har utspring fra Massachusetts Institute of Technology, og er nå et globalt nettverk av laboratorier. Over hundre slike lab-er er spredt over hele verden. FabLab-ene bruker de samme maskinene, programvaren og prosjektene, og brukerne kan dele erfaringer med andre FabLab-brukere i verden. Nå har NTNU i Ålesund fått sitt eget FabLab, det ble åpnet i midten av mars.

En FabLaB gjør det mulig å bygge fysiske modeller og prototyper på en hurtig måte, ved hjelp av 3D-printing. Det var et besøk hos MIT som gjorde at idéen ble født om å lage et eget FabLab i Ålesund.

– MIT-besøket inspirerte oss til å bygge en slik lab. Vi har bekostet dette selv og og bygd det opp på egen hånd, sier dekan Hans Petter Hildre til Universitetsavisa. – Dette er neste generasjons produksjonssystemer, der vi vil få digitalisering av produksjonsprosessene. På FabLab-en kan studentene bygge og lage ting, slik at prototypebygging blir en del av et kreativt arbeid sier Hildre.

Han forteller at det finnes oppskrifter og beskrivelser på hvordan slike standard FabLab-er skal bygges opp. De må kjøpe inn maskiner og vise at de klarer å bruke dem. NTNU i Ålesund har sertifikat på at de er en godkjent FabLab-institusjon.

Oppbygging av lab-en har kostet 1 million kroner. Grunnen til at det ikke har kostet mer, er at Ålesund allerede hadde noe av maskineriet som nå havner på FabLab-en. Både ansatte, studenter og næringsliv kan benytte seg av det moderne lab-utstyret.

Ansvarlig for MIT FabLab ved NTNU i Ålesund blir førsteamanuensis Henrique Gaspar.

Kilde: Universitetsavisa

Les mer

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Siste nytt

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Uklare meldinger om Nexa3Ds fremtid

Nexa3D kansellerte sin deltakelse i Formnext på kort varsel, noe som skapte spørsmål om selskapets økonomiske situasjon. Rett før jul ble det varslet en strategisk beslutning om nedskjæringer i driften.
Nexa3D-chess

Nascar har utsett offisiell 3D-printingpartner

Stratasys har signert en flerårig kontrakt med den amerikanske motorsportsorganisasjonen Nascar som eksklusiv leverandør av 3D-printløsninger for designutvikling og produksjon av deler og verktøy.
Nascar

Desktop Metal har anlagt to søksmål mot Nano Dimensions

Desktop Metal har anlagt ikke bare ett, men to søksmål mot Nano Dimension. De gjelder Nano Dimensions brudd på sine forpliktelser rundt fusjonsavtalen mellom de to selskapene.
Nano-Dimension-5