Ny metode for å behandle artrose

3d-printed-bioceramic-implants-for-bone-repair-enter-market-soon21Artrose er et tiltagende problem, først og fremst i de vestlige landene med en raskt voksende eldre befolkning. For de som rammes innebærer det stive, ømme og verkende ledd og vanligvis en livslang lidelse som i beste fall kan lindres med hjelp av kortison og betennelsesdempende tabletter.

Men nå kan en løsning eller i hvert fall et skritt på veien mot en løsning være nær. Et europeisk forskningsprosjekt som har fått navnet Restoration har i fire år arbeidet med å utvikle 3d-tilvirkede implantater tilvirket i biokeramisk materiale som skal kunne benyttes for å reparere eksempelvis kneledd og ryggvirvler.

Resultatet av forskningen viser stora muligheter og det er mye interesse fra flere medisintekniske foretak. Blant annet har britiske JRI Ortopaedics som også tidligere tilvirker ortopediske implantater utviklet en ny metode som bygger på den nylig publiserte forskningen.

Metoden bygger på at de delene som er slitt erstattes med implantater som bygges opp av biokeramiske materialer og 3d-skriverteknikk. Det biokeramiska materialet har egenskaper som har vist seg og ligge nært kroppens eget og på denne måten minimeres risikoen for avstøtning. Gjennom å benytte 3d-skriverteknikk kan implantatene skreddarsys for å passe hver enkelt pasient. Med denne tekniken kan man utsette eller helt utelukke behovet for å bytte eksempelvis et helt kneledd.

Artrose og benskjørhet utgjør en tung belastning for dagens sykepleie og innebærer ofte lang rekonvalesenstid. Men med hjelp av de nyutviklede 3d-tilvirkede implantatene kan både tiden for selve det ortopediske inngrepet og tiden for rekonvalesens minske betraktelig. Ikke sjeldent kan pasienten forlate sykehuset allerede samme dag som inngrepet utføres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: