Palmyra gjenskapes med hjelp av 3d-teknologi

Temple_of_Bel_Palmyra_02Ruinbyen Palmyra som ble kraftig skadet under den syriske borgerkrigen kommer til å få tilbake mye av sin fordums glans.

Byen, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste, regnes som en av de fremste gjenlevende etterlatenskapene fra antikken. Deler av byen med sine uvurderlige kulturskatter ble helt eller delvis ødelagt når terrororganisasjonen IS erobret byen for drøyt et halvt år siden.

Etter at Palmyra ble tatt tilbake i slutten av mars i år har restaureringsarbeidet allerede blitt påbegynt, og arkeologer mener at skadene dels er betydelig mindre enn man først hadde trodd, dels at man kommer til å kunne gjenskape mesteparten av det som har blitt ødelagt.

Som en del av restaureringsarbeidet kommer fem av de mest skadede monumentene i Palmyra til å skannes med hjelp av 3d-teknikk under ledelse av det franske foretaket Iconem. Blant monumentene finner vi det berømte Beltemplet, en triumfbue og en dal med et stort antall graver.

Skadene skal dokumenteres med hjelp av en drone utstyrt med en 3d-skanner. Bildene fra dronen sammenliknes deretter med bilder som er tatt tidligere, og ut fra disse får man en detaljrik oppfatning av hvor omfattende skadene er.

Til slutt skrives de skannede monumentene ut som en 3d-modell og tanken er deretter at den stilles ut ved siden av en liknende modell av hvordan de aktuelle monumentene så ut før IS-herjingen. Etter hvert er det tenkt at hele det antikke Palmyra skal dokumenteres på samme måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: