3d-utskrevne deler i Batmaninspirert monsterbil

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 10 mai 2016

Caresto-arkham-knight-racecar-exclusive-3D-printed-parts-palmiga-innovation8Gumball 3000 er et årlig tilbakevendende 480 mil langt internasjonalt rally med supersportsbiler som finner sted på vanlige veier, til et visst bryderi både for politiet og vanlige trafikanter. Første gang rallyet ble arrangert var i 1999 og visse etapper er kjørt blant annet i Norge, senest i 2015. Årets utgave, det nittende i rekken, gikk mellom Dublin og Bucuresti.

I startfeltet til årets Gumball 3000 var det en bil som er bygget spesielt for rallyet av svenske Caresto. Grunndesignet er basert på en bil hentet fra videospillet «Arkham knight», og har blitt utstyrt med den aller nyeste teknologien. Blant annet sitter det en imponerende V 10-motor lengst bak i bilen som kan levere ikke mindre enn 560 hk.

Visse detaljer i bilen er tilvirket med hjelp av 3d-skriverteknikk av svenske Thomas Palm og Palmiga Innovation. Det gjelder blant annet Batman-logoene i rattets nav og i begge av bilens nakkestøtter. Thomas Palm benyttet en helt ordinær 3d-skriver som ble ladet med det gummiliknende materialet PI-EPU 95-250 Carbon Black.

– Det mest vriene var å skrive ut emblemet i rattet. Den konvekse overflaten medførte helt spesielle krav og at logoen ikke måtte være tykkere enn 1,5 millimeter gjorde det ekstra triksete, sier Thomas Palm.

Caresto-arkham-knight-racecar-exclusive-3D-printed-parts-palmiga-innovation6– Selv om det jeg har bidratt med til bilen hverken har vært avgjørende eller spesielt stort har det vært ekstremt morsomt, og jeg føler meg virkelig privilegert som har fått være med på prosjektet.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt