Brannskadd skilpadde fikk nytt 3d-printet skall

Stillbilde fra YouTube-videoen.

Stillbilde fra YouTube-videoen.

En kraftig skogbrann i Brasil gjorde at hunnskilpadden Fred mistet store deler av skallet sitt.

Den uheldige skilpadden klarte seg mot alle odds, selv med de store skadene og 45 dager uten mat, skriver mediebyrået GC Noticias. Skilpadden var så vansiret at den til tross for kjønnet ble oppkalt etter rollefiguren Freddy Krueger fra filmserien “Nightmare on Elm Street”.

Veterinæren Rodrigo Robello fra Animal Avengers forteller til den brasilianske avisen Fantastico at skilpadder er svært sårbare uten det karakteristiske skallet. De kan blant annet bli solbrente eller få sår dersom noe kommer borti kroppen.

3D-printet skall
Men Robello og hans kollegaer ville ikke gi opp dyret. I samarbeid med spesialister klarte de å bygge et nytt skall til Fred. Skallet er designet i et dataprogram og printet ut via en 3D-printer.

Sammen med en frivillig gruppe bestående av en grafisk designer, en tannlege og to veterinærer, kom det tidkrevende arbeidet i gang.

For å være sikker på at skallet passet måtte gruppa betrakte skilpadden fra alle mulige vinkler.

– Vi tok omlag 40 bilder for å bygge modellen og rekonstruere skallet. Deretter tok vi de samme førti bildene av en frisk skilpadde, og lagde en 3D-modell av dyret på datamaskinen, sier Cicero Moraes, som var grafisk designer for prosjektet.

Delene til skallet ble printet ut, og montert sammen oppå Fred.

Bildene ble brukt til å lage en 3D-modell av skilpadda. Fire ulike plastikkstykker ble så konstruert ved hjelp av en 3D-printer. Stykkene sattes sammen til et skall, nesten som et puslespill.

– Bare for én av de fire delene av protesen måtte vi printe i 50 timer. Det var mye mer enn vi forventet, sier tannlegen Paul Miamoto.

Skallet skal være det første i verden som har blitt utviklet på denne måten.

– Det er den første 3D-protesen for skilpadder som noensinne er laget, sier Rabello.

Nytt håndmalt skall

Imidlertid var skallet hvitt, noe som ikke er særlig kledelig for en skilpadde. Den brasilianske kunstneren Yuri Caldera tok ansvar og malte protesen slik at det lignet et ekte skall, skriver Huffington Post. Før det ble malt brukte gruppa tid på å finne en type maling som ikke ville være skadelig for Freddys helse.

Ifølge 9News har Freddy det veldig bra den dag i dag og har hatt en eventyrlig fremgang etter at han var døden nær for ett år siden.

Og dermed hadde man oppfunnet enda et nytt bruksområde for 3d-printing.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: