Dental og medtech på konferanse

dental_medtech_2016_introI begynnelsen av mai arrangerte vår svenske avdeling 3dp.se to konferansedager på Kistamässan i Stockholm om 3d-skriverteknologi i dental- og medtech-bransjen. En tydelig konklusjon var at selv om Sverige ligger etter land som USA, Tyskland og Storbritannia, så finnes det områder der teknikken nå på alvor gjør innhogg.

3dp Dental

På 3dp Dental den 3. mai var det i år mer fokus på brukere. Her forklarte for eksempel tannteknikeren Anders Linderoth og tannlegen Mats Olsson hvordan de har lagt opp arbeidsflyten med intraoral skanning og hvordan dette forbedrer pleien for pasienten, samtidig som teknikken gir bedre kvalitet og kortere leveransetider. Årets hovedforedragsholder, Per Vult von Steyern er overtannlege og ansvarlig for Futuraklinikken på Tannlegehøgskolen i Malmø. Her benytter man flere 3d-skrivere i sin forskning som skal munne ut i klinisk anvendelse av ulike applikasjoner. Von Steyern gikk også gjennom den arbeidsflyten man har kommet frem til og hvordan de undersøker og validerer materialer til bruk i 3d-skrivere.

dental_medtech_2016_publikum

Mattias Pettersson, spesialist i oral protetikk ved Umeå universitet er en av landets mest erfarne brukere av intraoral skanning. Han forklarte hvordan de løsninger som han har arbeidet klinisk med fungerer, og hvilken kvalitet de gir.

Ludwig Schultheiss fra den tyske 3d-skriverleverandøren EOS, og Ed Littlewood fra den britiske leverandøren Renishaw tok opp flere vellykkede kundeeksempler med fokus på metallapplikasjoner. Begge foretakene har arbeidet mot dentalsiden i mange år og har mye erfaring med nettopp metallbaserte dentalapplikasjoner som kroner, broer, fast og løs protetikk.

Dagen ble avsluttet med en gjennomgang av keramiske materialer for 3d-skrivere og mulighetene i dentalpleien som dette innebærer. Foredragsholder var Erik Adolfsson fra Swerea.

3dp Medtech

3dp MedTech er en ny konferanse med fokus på den stora flora av preklinisk og klinisk anvendelse av 3d-utskrevne produkter. For tiden er det mest fokus på ortopediske implantater samt implantater for maxillofacial og kranial benyttelse. Men det bedrives mye spennende og lovende forskning når det gjelder bioutskrifter, noe som Dr Paul Gatenholm fra Chalmers 3D Bioprinting Center fortalte om. Her samarbeider man med flere klinikker for å skrive ut levende vev som fett, brusk og hud. Et stort applikasjonsområde dreier seg om tester av kosmetikk.

Fredrik Sporrong, medisinteknisk ekspert hos Materialise, et firma som både utvikler programvare og konstruerer for 3d-print, gjennomgikk foretakets programvareløsningar for å samle inn og bearbeide digitale pasientdata – det underlaget som trengs for å kunne konstruere implantater for 3d-skrivere.

dental_medtech_2016_implantat

Resten av dagen tok for seg implantater av ulike typer, fra ortopedi til maxillofacial rekonstruksjon. De to foredragsholderne Lars-Erik Rännar fra Mittuniversitetet, og Patrik Stenlund fra Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tok opp flere svenske eksempler på klinisk anvendelse av 3d-utskrevne implantater i metall. Patrik Stenlund forsker på beninnlegg i porøse implantater. Det unike med 3d-skriverteknikken er nettopp muligheten til å kunne styre porøsiteten og designet av implantatet. På denne måten kan man tilpasse og optimere beninnleggene for en spesifikk type behandling.

Professor Radovan Hudak fra Technical University of Kosice i Slovakia driver et laboratorium der man har anvendt 3d-utskrevne implantater for kraniell og maxillofacial rekonstruksjon med stor suksess. Med over hundre produserte og individtilpassade implantater er de en av Europas fremste brukere av 3d-skriverteknikk på dette området. Ed Littlewood fra britiske Renishaw gjennomgikk et eksempel i England der man både har brukt 3d-utskrevne kirurgiguider og kraniumimplantat for å behandle et vanskelig svulsttilfelle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: