Forsvaret 3d-printer våpendeler for spesialstyrkene i felt

– Dette kan virkelig revolusjonere måten Forsvaret tenker etterforsyning på, sier Christian fra FFI.

– Dette kan virkelig revolusjonere måten Forsvaret tenker etterforsyning på, sier Christian fra FFI.

På storøvelsen Cold Response i Trøndelag i vinter hadde forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) med seg tre 3D-printere ut i skogen som en del av øvelsen. Deltakende fra Forsvarets spesialstyrker ble oppfordret til å melde inn sine ønsker og behov. I løpet av øvelsen ble det rapportert inn til sammen 36 behov som forskerne behandlet og ferdigstilte til anvendelige produkter og reservedeler. De tre maskinene FFI hadde med seg var av typene Stratasys Fortus 250 (best i test på denne øvelsen), 3D systems Cubepro og Makerbot Replicator 2x. Materialene de hadde med var ABS, nylon og ultem.

Et utvalg av delene som ble produsert under Cold Response. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Et utvalg av delene som ble produsert under Cold Response. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

For eksempel ble festebraketten til det termiske kameraet ødelagt i kulda, og et nytt feste ble 3d-printet og ferdigstilt ute i felt. Av andre deler som ble produsert kan vi nevne modifiserte innfestingssystemer til antenner, «casing» til sambandssystemer, dykkerutstyr, våpenmagasiner og våpentilpasninger på kolber og vertikalgrep. En del av forsøket med 3d-printing ute i felt var også å teste hvordan de ferdige komponentene tålte temperatursvingninger, endring i luftfuktighet og transport.

På kort sikt er det mindre komponenter i plast som er realistisk å konstruere ute i felt. På lengre sikt er ambisjonen å kunne produsere også større plastdeler av høy kvalitet og ikke minst metalldeler. På denne øvelsen ble det også produsert metalldeler, men her var logistikken annerledes: delen ble designet i felt, hvor man lagde en prototype. Etter testing ble denne sendt videre til Tronrud Engineering på Eggemoen som deretter produserte den endelige komponenten i titan.

Video:

Les mer:

Teknisk Ukeblad
Shorthand Social:Cold Response

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: