Presisjonslegemidler skreddersys med 3d-teknikk i fremtiden

3d-printed-drugs-uber-for-chemistry-lee-croninI en ikke altfor fjern fremtid vil vi se flere og mer tilpassede medisiner. Det var hovedinnholdet i en av de mest velbesøkte seminarene som ble avholdt på den årlige 3D-teknologi messen i Norwalk, Connecticut i forrige uke.

Den menneskelige biologien er sammensatt og variasjonen mellom mennesker er stor. Hvordan vi reagerer på legemidler og komplikasjoner vi risikerer å utvikle avhenger i stor grad av vår genetiske arv. Mens noen pasienter reagerer svært godt på sin behandling, hjelper samme behandling lite eller ikke i det hele tatt hos andre.

Det ideelle hadde selvfølgelig vært at hver pasient fikk en individuell og skreddersydd medikamentell behandling – det vil si riktig medisin i rett dose til rett tid for optimal individuell effekt med hensyn til personens genetiske forutsetninger, forklarte den britiske kjemiprofessoren Lee Cronin.

Dagens medisiner er utviklet for å gjøre maksimal nytte med så minimale bivirkninger som mulig. Dette betyr både at de passer alle, og likevel ikke. Ingen mennesker er like, og vi reagerer alle forskjellig på ulike stoffer som kan inngå i et legemiddel. Et stort problem er derfor de bivirkningene som er forbundet med så godt som alle medisiner.

Men ved å skreddersy medisiner basert på den enkelte pasients genetikk kan man produsere stoffer som er presise og individtilpassede. Og det er i denne sammenhengen 3D-printer-teknologien kommer inn i bildet.

Fra masseproduksjon av legemidler i store fabrikker som deretter distribueres til sykehus og apoteker kan et skifte være på gang, i hvert fall i ikke altfor fjern fremtid, til mindre produksjonsenheter med 3D-utskriftsteknologi som kan produsere individuelt testede legemidler “på bestilling”.

På denne måten kan man gå ut fra pasientens genetiske forutsetninger, og samtidig ta hensyn til en rekke andre individuelle faktorer som kjønn, alder, vekt, allmentilstand og eventuelle andre legemidler pasienten allerede tar, og som kan samhandle, motvirke, effekten til det nye preparatet.

Produksjonen vil i sin mest utviklede form finne sted “in house” av farmasøyter inne på sykehusene eller de lokale apotekene, mens de farmasøytiske selskapene ihendetar de individtilpassede reseptene, understreket professor Cronin.

Sluttresultatet vil være økt effektivitet av behandlingen, færre bivirkninger og dermed en høyere tilslutning, at pasienten faktisk tar sin medisiner etter legens instruksjoner. Og aller viktigst: i forlengningen friskere pasienter.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: