Smart rullestol som utnytter alle 3d-teknikkens fordeler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 10 mai 2016

3dp_go_side-300x300Avansert 3d-teknikk får stadig flere anvendelsesområder. Ett av de områdene der det akkurat nå skjer absolutt mest er innen medisinteknikk.

En av de siste medisintekniske applikasjonene i en lang rekke er den rullestolen som er utviklet av det Londonbaserte designfirmaet Layer og belgiske Materialise.

Bak det ultramoderne designet ligger doble hensikter. Dels ville Layers designere undersøke mulighetene for å konstruere en rullestol som går ut fra brukerens behov og bekvemmelighet. Til tross for at mye allerede har hendt er man ofte tvunget til kompromisser på bekostning av funksjon og brukervennlighet.

Dels ville man flytte fokuset fra rullestolen som et medisintekniskt hjelpemiddel til å bli et hjelpemiddel som kan betraktes som et hvilket som helst konsumentprodukt.

– Derfor innledet vi et nært samarbeid med leger, sykeleiere og arbeidsterapeuter, men fremfor alt med brukere for å få så mye innspill som mulig for det fortsatte arbeidet, forklarer Benjamin Huber, designer hos Layer.

– Det viste seg raskt at 3d-teknikk passet utmerket sammenliknet med standardiserte produksjonsmetoder. Enhver funksjonsnedsettelse er unik, ingen er eksakt lik en annen. Derfor trengs det individuelle løsninger med utgangspunkt i individets evner, behov og begrensninger. Tidligere forsøk med 3d-tilvirkede rullestoler har ensidig henvendt seg til idrettsstjerner, nå ville vi lage noe som kan fungere for mange i hverdagen og til en produksjonskostnad som er konkurransedyktig.

3dp_go_back-300x300Å produsere en spesialtilpasset rullestol starter med at man gjør en «body-mapping» av den personen som skal bruke rullestolen, der vekt, høyde og andre målbare funksjoner er viktige for et godt sluttresultat, ikke minst for at man skal finne en optimal sittestilling. Parallellt med dette arbeidet designteamet med å forsøke å minske antallet detaljer som ikke trengtes for på denne måten også kunne minske rullestolens totalvekt.

Rammen i rullestolen er 3d-tilvirket i titan mens setet er lagd i polyuretan. Foruten at totalvekten kan holdes lav blir rullestolen også lettere å manøvrere og det kreves dessuten mindre bremsekraft.

– Tanken er at rullestolen, som har fått navnet To Go, skal kunne bestilles i forskjellige farger og med et utvalg ekstra tilbehør som også er individuelt tilpasset, akkurat som når man kjøper en bil.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683