søndag 10 desember – uke 49
Avansert 3d-teknikk får stadig flere anvendelsesområder. Ett av de områdene der det akkurat nå skjer absolutt mest er innen medisinteknikk.
En av de siste medisintekniske applikasjonene i en lang rekke er den rullestolen som er utviklet av det Londonbaserte designfirmaet Layer og belgiske Materialise.
Bak det ultramoderne designet ligger doble hensikter. Dels ville Layers designere undersøke mulighetene for å konstruere en rullestol som går ut fra brukerens behov og bekvemmelighet. Til tross for at mye allerede har hendt er man ofte tvunget til kompromisser på bekostning av funksjon og brukervennlighet.
Dels ville man flytte fokuset fra rullestolen som et medisintekniskt hjelpemiddel til å bli et hjelpemiddel som kan betraktes som et hvilket som helst konsumentprodukt.
– Derfor innledet vi et nært samarbeid med leger, sykeleiere og arbeidsterapeuter, men fremfor alt med brukere for å få så mye innspill som mulig for det fortsatte arbeidet, forklarer Benjamin Huber, designer hos Layer.
– Det viste seg raskt at 3d-teknikk passet utmerket sammenliknet med standardiserte produksjonsmetoder. Enhver funksjonsnedsettelse er unik, ingen er eksakt lik en annen. Derfor trengs det individuelle løsninger med utgangspunkt i individets evner, behov og begrensninger. Tidligere forsøk med 3d-tilvirkede rullestoler har ensidig henvendt seg til idrettsstjerner, nå ville vi lage noe som kan fungere for mange i hverdagen og til en produksjonskostnad som er konkurransedyktig.
Å produsere en spesialtilpasset rullestol starter med at man gjør en “body-mapping” av den personen som skal bruke rullestolen, der vekt, høyde og andre målbare funksjoner er viktige for et godt sluttresultat, ikke minst for at man skal finne en optimal sittestilling. Parallellt med dette arbeidet designteamet med å forsøke å minske antallet detaljer som ikke trengtes for på denne måten også kunne minske rullestolens totalvekt.
Rammen i rullestolen er 3d-tilvirket i titan mens setet er lagd i polyuretan. Foruten at totalvekten kan holdes lav blir rullestolen også lettere å manøvrere og det kreves dessuten mindre bremsekraft.
– Tanken er at rullestolen, som har fått navnet To Go, skal kunne bestilles i forskjellige farger og med et utvalg ekstra tilbehør som også er individuelt tilpasset, akkurat som når man kjøper en bil.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige
Is it possible to print a basketball wheelchair? We have a team, and wonder if it’s posible. How strong it will be, and te cost of prize