Smart rullestol som utnytter alle 3d-teknikkens fordeler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 10 mai 2016

3dp_go_side-300x300Avansert 3d-teknikk får stadig flere anvendelsesområder. Ett av de områdene der det akkurat nå skjer absolutt mest er innen medisinteknikk.

En av de siste medisintekniske applikasjonene i en lang rekke er den rullestolen som er utviklet av det Londonbaserte designfirmaet Layer og belgiske Materialise.

Bak det ultramoderne designet ligger doble hensikter. Dels ville Layers designere undersøke mulighetene for å konstruere en rullestol som går ut fra brukerens behov og bekvemmelighet. Til tross for at mye allerede har hendt er man ofte tvunget til kompromisser på bekostning av funksjon og brukervennlighet.

Dels ville man flytte fokuset fra rullestolen som et medisintekniskt hjelpemiddel til å bli et hjelpemiddel som kan betraktes som et hvilket som helst konsumentprodukt.

– Derfor innledet vi et nært samarbeid med leger, sykeleiere og arbeidsterapeuter, men fremfor alt med brukere for å få så mye innspill som mulig for det fortsatte arbeidet, forklarer Benjamin Huber, designer hos Layer.

– Det viste seg raskt at 3d-teknikk passet utmerket sammenliknet med standardiserte produksjonsmetoder. Enhver funksjonsnedsettelse er unik, ingen er eksakt lik en annen. Derfor trengs det individuelle løsninger med utgangspunkt i individets evner, behov og begrensninger. Tidligere forsøk med 3d-tilvirkede rullestoler har ensidig henvendt seg til idrettsstjerner, nå ville vi lage noe som kan fungere for mange i hverdagen og til en produksjonskostnad som er konkurransedyktig.

3dp_go_back-300x300Å produsere en spesialtilpasset rullestol starter med at man gjør en «body-mapping» av den personen som skal bruke rullestolen, der vekt, høyde og andre målbare funksjoner er viktige for et godt sluttresultat, ikke minst for at man skal finne en optimal sittestilling. Parallellt med dette arbeidet designteamet med å forsøke å minske antallet detaljer som ikke trengtes for på denne måten også kunne minske rullestolens totalvekt.

Rammen i rullestolen er 3d-tilvirket i titan mens setet er lagd i polyuretan. Foruten at totalvekten kan holdes lav blir rullestolen også lettere å manøvrere og det kreves dessuten mindre bremsekraft.

– Tanken er at rullestolen, som har fått navnet To Go, skal kunne bestilles i forskjellige farger og med et utvalg ekstra tilbehør som også er individuelt tilpasset, akkurat som når man kjøper en bil.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683