Svensk skog kan bli råvare til 3d-skrivere

svensk_skogAkkurat nå pågår det et intensivt arbeid med å utvikle den svenske skogsnæringen som i dag står for omlag 12 prosent av de samlede svenske eksportinntektene.

En av de idéene som er formulert og bedømt som fullt ut realistisk er å anvende skogsråvare som materiale for 3d-utskrifter. Flesteparten av de materialene som benyttes i dag, spesielt de som baseres på fossile råvarer som plast, varer ikke evig.

WoodPrint, som det nye materialet kalles, er fremtidens fornybare medium for 3d-skrivere, mener representanter for skogsindustrien. Det består av krystallin cellulose (CMC) og et herdemateriale som plottes i skriveren og herder lynraskt med laser ved behov. Materialet er tenkt for å kunne anvendes for eksempel ved tilvirkning av detaljer til kjøkken, baderom og annen innredning.

Den skogsråvaren som går med er dessuten fornybar og dermed også miljømessig holdbar. Noen mangel på skog er det verken i Norge eller Sverige. I Sverige er landet dekket av drøyt 70 prosent av først og fremst furu- og granskoger. For hvert tre som benyttes plantes det dessuten fem nye.

Etter hvert som papirproduksjonen minker er det kanskje fortsatt mulig at printing vil være en av skogsindustriens muligheter, men nå i 3d-print?

Mer informasjon finner du på www.ekoportalen2035.se, der man dessuten kan lese mer om andre spennende utviklingsidéer for skogsindustrien. Noe å tenke på også her i Norge?

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: