Svensk skog kan bli råvare til 3d-skrivere

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 27 mai 2016

svensk_skogAkkurat nå pågår det et intensivt arbeid med å utvikle den svenske skogsnæringen som i dag står for omlag 12 prosent av de samlede svenske eksportinntektene.

En av de idéene som er formulert og bedømt som fullt ut realistisk er å anvende skogsråvare som materiale for 3d-utskrifter. Flesteparten av de materialene som benyttes i dag, spesielt de som baseres på fossile råvarer som plast, varer ikke evig.

WoodPrint, som det nye materialet kalles, er fremtidens fornybare medium for 3d-skrivere, mener representanter for skogsindustrien. Det består av krystallin cellulose (CMC) og et herdemateriale som plottes i skriveren og herder lynraskt med laser ved behov. Materialet er tenkt for å kunne anvendes for eksempel ved tilvirkning av detaljer til kjøkken, baderom og annen innredning.

Den skogsråvaren som går med er dessuten fornybar og dermed også miljømessig holdbar. Noen mangel på skog er det verken i Norge eller Sverige. I Sverige er landet dekket av drøyt 70 prosent av først og fremst furu- og granskoger. For hvert tre som benyttes plantes det dessuten fem nye.

Etter hvert som papirproduksjonen minker er det kanskje fortsatt mulig at printing vil være en av skogsindustriens muligheter, men nå i 3d-print?

Mer informasjon finner du på www.ekoportalen2035.se, der man dessuten kan lese mer om andre spennende utviklingsidéer for skogsindustrien. Noe å tenke på også her i Norge?

Les mer

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683