3d-teknologi i helsesektoren forventes å vokse med 18 prosent

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 10 juni 2016

3dp_healthcaremarketreport_BioprintingEt av de områdene der 3d-skriverteknologien har sin raskeste vekst er innen helse- og sykepleien. Det visar en ny undersøkelse som er gjort av amerikanske IndustryARC som forutser en vekst i dette segmentet på 18, 3 prosent frem til 2020.

I løpet av 2014 omsatte helsesektoren innen 3d-industrien 487 millioner US-dollar, hvilket motsvarer drøyt 3,8 milliarder norske kroner. Utviklingen har gått hurtigst i USA som sammen med Canada svarer for 39.7 prosent av det totale markedet (2014) mens Europa på andre plass svarte for drøyt 18 prosent, fulgt av Asia med omtrent like stor andel av markedet. Størst vekst de nærmeste årene forventas å skje i Asia, samtidig som det latinamerikanske markedet forventas å øke fra et lavt nivå i dag.
3d-teknologi benyttes i dag på stadig flere områder i helse og pleiesektoren. Det kan dreie seg om alt fra dentalproteser til medisinske implantater, legemiddelproduksjon og ortopediske proteser. Et område der 3d-skriverteknologi har fått og forventes å få en enda større betydning er innen kosmetisk kirurgi.

Utviklingen forventas å få et ytterligere skyv er når biologisk vev, der mye fortsatt befinner seg på forskningsstadiet, kan anvendes innen pleien. Det samme er tilfelle når utviklingen av individuelt designede legemidler tar fart, et område der utviklingen har kommet noe lenger, men der det også pågår et intensivt forskningsarbeid verden rundt på farmasøytiske foretak, sykehus og universiteter.

De foretakene som leder innføringen av 3d-teknologi innen syke- og helsesektoren er 3D Systems, Stratasys, EnvisionTEC, Invetech, Digilab, MicroFab Technologiesm bScryt og Tevido BioDevices.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden