En Airbus tilvirket helt og holdent med 3d-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 3 juni 2016

airbus2-format4_3Kommer fremtidens flymaskiner helt og holdent til å produseres med hjelp av 3d-printteknologi? Ja, mye taler for at utviklingen er på vei i den retningen.

Airbus, som kanskje er verdens fremste produsent av passasjerfly, har allerede kommet langt når det gjelder å benytte seg av 3d-printteknologi for både utvikling og produksjon av sine fly. Stadig flere komponenter tilvirkes nå med hjelp av 3d.
Et skritt i den retningen er Thor, en ubemannet farkost, som helt og holdent er produsert med 3d-teknologi. Farkosten veier 25 kilo, er fire meter lang og har et vingespenn som også måler fire meter. Men det mest bemerkelsesverdige er at farkosten allerede har prøveflydd så sent som i fjor høst og klarte testen med bravur. Nye testflygninger kommer til å gjøres i sommer. For den vitebegjærlige kan vi opplyse at navnet Thor er et akronym for «Test of High-tech Objectives in Reality».

En av fordelene med å benytte seg av 3d-teknologi er at flyene, som i dette tilfellet, kan bygges på bare noen få uker sammenliknet med som tidligere måneder, samtidig som kostnadene blir betydelig lavere enn ved tradisjonell produksjon når man skal lage et fly for testformål.

Alle komponentene i det førerløse testflyet, et femtitalls, bortsett fra de to motorene og kontrollsystemet, er tilvirket med 3d-skrivere. Erfaringene fra Thor-forsøkene håper Airbus etter hvert å kunne overføre til foretakets eksisterende produksjon av blant annet passasjerfly.

Les mer

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Ikea søker kreativ 3D-printingspesialist

Møbelgiganten Ikea har tidligere eksperimentert med 3D-printing. Nå vil selskapet ansette en spesialist innen 3D-printing for produktutvikling.
Flags-3-1024x683

Svensk produsent konkurs – men varemerket lever videre

ZYYX Labs, med base i Gøteborg, begjærte seg konkurs 20. august. Produksjonen av 3D-printere vil imidlertid fortsette i et annet selskap, ifølge administrerende direktør Tomas Bengtsson.
ZYYX-kollage-1024x683

Printede keramikkstrukturer renser vann for PFAS

En 3D-printet keramisk nettstruktur kan absorbere mer enn 75 prosent av skadelige PFAS-stoffer i forurenset vann. Det viser forskning fra det engelske universitetet i Bath.
monolit

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683