Forskning skal redusere porøsitet i titan

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 3 juni 2016
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Metallproduksjon, og da spesielt titan, har vokst kraftig de siste årene innen områder som romfart & flyindustri samt medisinteknikk. Men nå viser ny forskning fra Carnegie Mellon University i Philadelphia, USA, at en stor del av dagens 3d-utskrifter i titan kan være mangelfull.

En gruppe forskere ved universitetet har tatt røntgenbilder av 3d-utskrevne titankomponenter og har da oppdaget porøsitet i materialet. Noe som kan spores til produksjonsteknikken. I forskningen gikk man ut ifra komponenter produsert i det vanligste titanmaterialet Ti-gAI-4V (6{e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} aluminium och 4{e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} vanadium). Til formålet fikk man anledning til å benytte seg av det amerikanske energidepartementets Argonne National Laboratory. Foruten avansert røntgenapparatur, har laboratoriet dessuten et verktøy for mikrotomografi. Med denne er det mulig å lage en fullstendig 3d-avbildning av et objekt, utifra et visst antall røntgenbilder som tas fra forskjellige vinkler.

Forskningen viser at når titanpulver benyttes i SLM- eller EBM-prosesser, så fastner gass i de smeltede lagene, hvilket danner porøse bobler i komponenten. Det dreier seg om ekstremt små bobler fra et par mikrometer opp til et par hundre mikrometer. Boblene er også noe utspredte, men kan årsake ustabilitet i komponenten.

Ifølge forskerne er det omtrent umulig å helt eliminere porøsiteten i titan. Neste skritt er å begynne å undersøke pulvermateriale der disse potensielle problemene muligens begynner.

Les mer

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Varmebehandling og kjøling i samme prosess

Svenske Quintus Technologies lanserte i forbindelse med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) for etterbehandling av metalldeler, inkludert for additiv produksjon.
QIH-200-Left-1024x683

Kan Prusa CORE One ta opp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var trolig Prusa Research sin stand en av de mest godt besøkte. Blant nyhetene var en industriell SLA-løsning, som 3dp Norge allerede har skrevet om, men det som trakk mest var nok den nye Prusa CORE One.
Prusa-Core-1024x683

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

Siste nytt

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Uklare meldinger om Nexa3Ds fremtid

Nexa3D kansellerte sin deltakelse i Formnext på kort varsel, noe som skapte spørsmål om selskapets økonomiske situasjon. Rett før jul ble det varslet en strategisk beslutning om nedskjæringer i driften.
Nexa3D-chess

Nascar har utsett offisiell 3D-printingpartner

Stratasys har signert en flerårig kontrakt med den amerikanske motorsportsorganisasjonen Nascar som eksklusiv leverandør av 3D-printløsninger for designutvikling og produksjon av deler og verktøy.
Nascar

Desktop Metal har anlagt to søksmål mot Nano Dimensions

Desktop Metal har anlagt ikke bare ett, men to søksmål mot Nano Dimension. De gjelder Nano Dimensions brudd på sine forpliktelser rundt fusjonsavtalen mellom de to selskapene.
Nano-Dimension-5