Fotball-VM i Qatar tar 3d-teknologi til hjelp

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 juni 2016

3d-printed-models-wind-tunnel-technology-optimize-stadium-designs-2022-world-cup-qatar-5EM i fotball pågår for fullt. Parallellt pågår også arbeidet med forberedelsene til VM i fotball i Qatar 2022 der et stort antall nye arenaer akkurat nå er i ferd med å bygges.

For å kunne tilby de absolutt beste forutsetninger har vertslandet ikke spart på kruttet. Blant annet har man latt gjenskape eksakte kopier i skala 1:3 000 av samtlige arenaer med hjelp av 3d-utskrifter. Hensikten er blant annet å studere logistikken rundt arenaene og hvordan de raskt, enkelt og sikkert skal kunne tømmes for folk.

Men et annet formål med 3d-modellene av arenaene er også at man vil studere hvordan ulike vær- og vindforhold kan tenkes å påvirke spillet ute på banene. Modellene benyttes også for å undersøke hvordan ventilasjonen på tribunene kan bli så bra som mulig i et land der temperaturen i deler av året kan stige opp til et stykke over 50 grader i skyggen.

Hver arenamodell plasseres i en vindtunnel der man kan studere hvordan ulike vindstyrker kan påvirke opplevelsen inne på arenaene. For å oppnå en behagelig temperatur må for eksempel en viss mengde luft kunne passere, samtidig som vinden ikke må bli så sterk at den påvirker selve kampen.

Resultaten av testene har allerede ført til at noen av arenaene delvis har måttet bygges om eller justeres på annen måte.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team