Fotball-VM i Qatar tar 3d-teknologi til hjelp

3d-printed-models-wind-tunnel-technology-optimize-stadium-designs-2022-world-cup-qatar-5EM i fotball pågår for fullt. Parallellt pågår også arbeidet med forberedelsene til VM i fotball i Qatar 2022 der et stort antall nye arenaer akkurat nå er i ferd med å bygges.

For å kunne tilby de absolutt beste forutsetninger har vertslandet ikke spart på kruttet. Blant annet har man latt gjenskape eksakte kopier i skala 1:3 000 av samtlige arenaer med hjelp av 3d-utskrifter. Hensikten er blant annet å studere logistikken rundt arenaene og hvordan de raskt, enkelt og sikkert skal kunne tømmes for folk.

Men et annet formål med 3d-modellene av arenaene er også at man vil studere hvordan ulike vær- og vindforhold kan tenkes å påvirke spillet ute på banene. Modellene benyttes også for å undersøke hvordan ventilasjonen på tribunene kan bli så bra som mulig i et land der temperaturen i deler av året kan stige opp til et stykke over 50 grader i skyggen.

Hver arenamodell plasseres i en vindtunnel der man kan studere hvordan ulike vindstyrker kan påvirke opplevelsen inne på arenaene. For å oppnå en behagelig temperatur må for eksempel en viss mengde luft kunne passere, samtidig som vinden ikke må bli så sterk at den påvirker selve kampen.

Resultaten av testene har allerede ført til at noen av arenaene delvis har måttet bygges om eller justeres på annen måte.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *