Nye fremskritt for å utvikle 3d-tilvirkede legemidler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 1 juni 2016

nye_fremskritt_legemiddelbransjenTo forskere, Soh Siow Ling og Sun Yajuan, fra National University of Singapore har nylig gjort et viktig gjennombrudd innen 3d-tilvirkede legemidler.

Med relativt enkelt utstyr kan de nå 3D-printe medisiner der dosen er tilpasset den enkelte pasients behov. Men også, noe som hittil har vært umulig å kontrollere: med hvilken hastighet virkestoffet skal utskilles i kroppen.

Dette er spesielt viktig ved ulike former for medikamentell behandling, slik som hormonterapier med preparater som skal tas med jevne mellomrom for at den nødvendige effekten skal oppnås. Behandling av artrose er et annet eksempel som ofte er i utgangspunktet krever en kraftig innledende dose av legemiddelet og deretter gis i lavere doser. Selv med denne type legemiddelbehandling kan forskernes få stor klinisk betydning.

Et annet problem er at mange medikamenter ikke er spesielt stabile, men nedbrytes forholdsvis hurtig i kroppen. Dette kan man også unngå ved å bruke tilpassede additivt produserte legemidler.

På sikt kommer de nya framstegen och i dess förlängning även ytterligare förfinade tillverkningsmetoder att i grunden förändra läkemedelsterapier när det gäller många sjukdomar. Dessutom kan läkemedlen anpassas beroende på vilken person det ska ges till, ett litet spädbarn eller en mycket gammal person.

På sikt kommer de nye fremskrittene og i forlengelsen ytterligere raffinerte produksjonsprosesser til å fundamentalt endre medikamentell behandling av mange sykdommer. I tillegg kan stoffene tilpasses avhengig av personen, f.eks. om de skal gis til et lite spedbarn eller en meget gammel person.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt