Nye fremskritt for å utvikle 3d-tilvirkede legemidler

nye_fremskritt_legemiddelbransjenTo forskere, Soh Siow Ling og Sun Yajuan, fra National University of Singapore har nylig gjort et viktig gjennombrudd innen 3d-tilvirkede legemidler.

Med relativt enkelt utstyr kan de nå 3D-printe medisiner der dosen er tilpasset den enkelte pasients behov. Men også, noe som hittil har vært umulig å kontrollere: med hvilken hastighet virkestoffet skal utskilles i kroppen.

Dette er spesielt viktig ved ulike former for medikamentell behandling, slik som hormonterapier med preparater som skal tas med jevne mellomrom for at den nødvendige effekten skal oppnås. Behandling av artrose er et annet eksempel som ofte er i utgangspunktet krever en kraftig innledende dose av legemiddelet og deretter gis i lavere doser. Selv med denne type legemiddelbehandling kan forskernes få stor klinisk betydning.

Et annet problem er at mange medikamenter ikke er spesielt stabile, men nedbrytes forholdsvis hurtig i kroppen. Dette kan man også unngå ved å bruke tilpassede additivt produserte legemidler.

På sikt kommer de nya framstegen och i dess förlängning även ytterligare förfinade tillverkningsmetoder att i grunden förändra läkemedelsterapier när det gäller många sjukdomar. Dessutom kan läkemedlen anpassas beroende på vilken person det ska ges till, ett litet spädbarn eller en mycket gammal person.

På sikt kommer de nye fremskrittene og i forlengelsen ytterligere raffinerte produksjonsprosesser til å fundamentalt endre medikamentell behandling av mange sykdommer. I tillegg kan stoffene tilpasses avhengig av personen, f.eks. om de skal gis til et lite spedbarn eller en meget gammel person.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *