Martin Bondéus er materialekspert på polymere materialer, det vil si proff på plast. I mer enn 25 år har han arbeidet med produktutvikling og produksjon. I de siste 15 årene har han benyttet seg av 3d-skriverteknologi for å lage prototyper på nye produkter og løsninger.
Når enkelte av patentene innen 3d-skriverteknologi gikk ut på dato og det ble mulig for hvem som helst å begynne å eksperimentere på området startet Martin, som elsker teknologi, umiddelbart å bygge sin egen printer hjemme i garasjen i Värnamo.
– Et av de kjente problemene innen 3D-printing er innmatingen av materialet som benyttes for utskriften, sier Martin Bondéus. Den matingsteknikken som er i bruk i dag har begrensninger, noe som innebærer at den ikke har tilstrekkelig med kraft for å mate tråden i den takten som er nødvendig for at kvaliteten skal bli optimal.
– Den slurer lett på materialet og graver en ”grøft” i materialet, hvilket gjør at man ofte må kassere det som er printet og starte på nytt. Ettersom en detalj kan ta flere timer å printe er dette selvsagt et stort og dyrt problem.
Når Martin bygde sin egen 3d-skriver begynte han å eksperimentere med en ny variant på selve innmatingsfunksjonen for å forsøke å løse problemet. Ved å konstruere en helt ny mater med to drivhjul i stedet for standardmaterens enkle drivhjul fant han en måte å få dobbelt så høy matingskraft, noe som i sin tur drastisk minsket utskriftsfeil og nedkortet utskriftstiden.
Gjennom kontakter med andre 3D-fantaster gjorde han et testsalg av et mindre antall matere og fikk strålende omtaler. Etterspørselen vokste raskt og Martin bestemte seg for å satse for fullt som bedriftseier og startet opp Bondtech.
– Salget av 3d- skrivere øker kraftig over hele verden, hvilket gjør at behovet for et pålitelig matingssystem er veldig stort, forteller Martin Bondéus. I dag selger vi forskjellige matesystemer til såvel privatpersoner som foretak og produsenter i 35 land. USA er det største enkeltmarkedet.
Diskusjoner føres nå også med flere større skriverprodusenter om å ta inn Bondtechs produkter i sine maskiner for å øke konkurransekraften.
Martin Bondéus sitt mål er at Bondtech skal vokse og i fremtiden utvikle flere produkter innen det additive området. Forå få hjelp med markedsføringen, e-handelen og på sikt ta inn kapital i selskapet har han tatt imot hjelp fra Science Park i Jönköping og er nå en del av Science Parks inkubator. Symbolsk nok flytter Bondtech også nå om dagen ut av Martins garasje og inn i egne lokaler i Värnamo.
– Dette er noe jeg virkelig brenner for. 3d-skriverteknologien er så utrolig fascinerende og det er et enormt utviklingspotensial. Kan jeg være med og bidra til dette så er det helt fantastisk, avslutter Martin Bondéus.