Plastproff utarbeider ny mateteknologi for 3d-skrivere

bondtech-origpic-ee7e1dMartin Bondéus er materialekspert på polymere materialer, det vil si proff på plast. I mer enn 25 år har han arbeidet med produktutvikling og produksjon. I de siste 15 årene har han benyttet seg av 3d-skriverteknologi for å lage prototyper på nye produkter og løsninger.

Når enkelte av patentene innen 3d-skriverteknologi gikk ut på dato og det ble mulig for hvem som helst å begynne å eksperimentere på området startet Martin, som elsker teknologi, umiddelbart å bygge sin egen printer hjemme i garasjen i Värnamo.

– Et av de kjente problemene innen 3D-printing er innmatingen av materialet som benyttes for utskriften, sier Martin Bondéus. Den matingsteknikken som er i bruk i dag har begrensninger, noe som innebærer at den ikke har tilstrekkelig med kraft for å mate tråden i den takten som er nødvendig for at kvaliteten skal bli optimal.

– Den slurer lett på materialet og graver en ”grøft” i materialet, hvilket gjør at man ofte må kassere det som er printet og starte på nytt. Ettersom en detalj kan ta flere timer å printe er dette selvsagt et stort og dyrt problem.

Når Martin bygde sin egen 3d-skriver begynte han å eksperimentere med en ny variant på selve innmatingsfunksjonen for å forsøke å løse problemet. Ved å konstruere en helt ny mater med to drivhjul i stedet for standardmaterens enkle drivhjul fant han en måte å få dobbelt så høy matingskraft, noe som i sin tur drastisk minsket utskriftsfeil og nedkortet utskriftstiden.

Gjennom kontakter med andre 3D-fantaster gjorde han et testsalg av et mindre antall matere og fikk strålende omtaler. Etterspørselen vokste raskt og Martin bestemte seg for å satse for fullt som bedriftseier og startet opp Bondtech.

– Salget av 3d- skrivere øker kraftig over hele verden, hvilket gjør at behovet for et pålitelig matingssystem er veldig stort, forteller Martin Bondéus. I dag selger vi forskjellige matesystemer til såvel privatpersoner som foretak og produsenter i 35 land. USA er det største enkeltmarkedet.

Diskusjoner føres nå også med flere større skriverprodusenter om å ta inn Bondtechs produkter i sine maskiner for å øke konkurransekraften.

Martin Bondéus sitt mål er at Bondtech skal vokse og i fremtiden utvikle flere produkter innen det additive området. Forå få hjelp med markedsføringen, e-handelen og på sikt ta inn kapital i selskapet har han tatt imot hjelp fra Science Park i Jönköping og er nå en del av Science Parks inkubator. Symbolsk nok flytter Bondtech også nå om dagen ut av Martins garasje og inn i egne lokaler i Värnamo.

– Dette er noe jeg virkelig brenner for. 3d-skriverteknologien er så utrolig fascinerende og det er et enormt utviklingspotensial. Kan jeg være med og bidra til dette så er det helt fantastisk, avslutter Martin Bondéus.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: