Svenske kunstskatter bevares med moderne teknologi

Carl-12.176

Karl XIIs dødsmaske er blant de artefakter som oppbevares på Skokloster. Med hjelp av 3d-utskrevne kopier skal besøkende få mulighet til å holde og undersøke gjenstandene.

Skokloster, omtrent midt mellom Stockholm og Uppsala, er sammen med Läckö slott ved Vänern et av Sveriges mest luksuriøse og vel bevarte barokkslott.

Slottet, som ligger på en halvøy i Mälaren, ble bygget i midten av 1600-talet av greve Carl Gustaf Wrangel som var en fremstående militærperson under den svenske stormaktstiden. Arkitekten bak størstedelen av slottet, som aldri helt ble ferdigstilt var Casper Vogel. Eksempelvis er den store festsalen høyst oppe i slottet ikke ferdigbygget. Når greven døde forlot håndverkerne slottet og planker og arbeidsverktøyene ligger fortsatt igjen akkurat der de la de fra seg en gang i tiden.

Til slottet førte Carl Gustaf Wrangel blant annet et stort antall uvurderlige kunstskatter, krigsutbytter, som ble erobret under forskjellige felttog. På slottet finnes også grevens egen imponerende våpensamling, en av de største i sitt slag i hele verden.
For å gjøre det mulig for besøkere på slottet å få ta og kjenne på de forskjellige objektene har man fra slottsledelsens side bestemt seg for å lage eksakte kopier av et utvalgt antall objekter som fremstilles med hjelp av 3d-skriverteknologi i naturlig størrelse og med alle detaljer.

Oppdraget med å skanne så mange gjenstander som mulig gikk til Teddy Larsson på Antonius Köster.
– På de sju timene vi hadde til rådighet rakk vi å skanne inn 15 objekter som nå venter på 3d-utskrift, forteller Teddy Larsson.
– For meg personlig var det et annerledes oppdrag, men veldig interessant og spennende. Blant annet fikk jeg skanne Karl XIIs dødsmaske som finnes i slottets samlinger. likeledes en rekke andre verdifulle gjenstander. Alt fra grev Wrangels egen pistol til en vakker drikkepokal i overdådig barokkstil.

Formålet med projektet, rent bortsett fra at de besøkende skal få muligheten til å holde kopiene, er også å sikre at det finnes eksakte kopier av originalene, som ellers for alltid skulle kunne gå tapt ved for eksempel en brann i stor skala.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: