3d-utskrevne dentalapplikasjoner dreper bakterier

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 august 2016

envisiontec_materials_dental_2015En ny studie publisert i vitenskapstidsskriftet Advanced Functional Materials fokuserer på 3d-utskrevne tenner med en særegen egenskap. Det er forskere ved universitetet i Groningen, Nederland, som har undersøkt muligheten til å skrive ut tenner i en polymer som er belagt med et antibakterielt stoff.

Mer spesifikt er 3d-skrivermaterialet belagt med positivt ladete kvartære ammoniumsalter. Når disse reagerar på negativt ladete bakterier, får de bakteriene til å dø. Saltene skal ikke skade andre celler, ifølge forskerne.

Tester viser at 3d-utskrevne komponenter dreper over 99 prosent av de vanligst forekommende bakteriene i munnhulen. Det er likevel en lang vei igjen til kliniske tester. Nå vil forskerne ha en lengre testperiode og samtidig se hvordan materialet reagerer med tannkrem og om den 3d-utskrevne plasten har de rette egenskapene for å benyttes innen ortodonti og protetikk.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt