3d-utskrevne dentalapplikasjoner dreper bakterier

envisiontec_materials_dental_2015En ny studie publisert i vitenskapstidsskriftet Advanced Functional Materials fokuserer på 3d-utskrevne tenner med en særegen egenskap. Det er forskere ved universitetet i Groningen, Nederland, som har undersøkt muligheten til å skrive ut tenner i en polymer som er belagt med et antibakterielt stoff.

Mer spesifikt er 3d-skrivermaterialet belagt med positivt ladete kvartære ammoniumsalter. Når disse reagerar på negativt ladete bakterier, får de bakteriene til å dø. Saltene skal ikke skade andre celler, ifølge forskerne.

Tester viser at 3d-utskrevne komponenter dreper over 99 prosent av de vanligst forekommende bakteriene i munnhulen. Det er likevel en lang vei igjen til kliniske tester. Nå vil forskerne ha en lengre testperiode og samtidig se hvordan materialet reagerer med tannkrem og om den 3d-utskrevne plasten har de rette egenskapene for å benyttes innen ortodonti og protetikk.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: