3d-printet paviljong i Trondheim

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 1 september 2016
Halvpaviljongen. Foto: Sophie Labonnote-Weber
Halvpaviljongen. Foto: Sophie Labonnote-Weber

I Trondheim sto det nylig en halv-paviljong som delvis er konstruert med 3d-printede komponenter. Prosjektet markerer starten på en spennende forskning på potensialet til 3D-printing i konstruksjoner og arkitektur. Paviljongen ble bygget til Trondheim MakerFaire som ble avholdt 26. – 27. august og har fått navnet PrintShell. Den er laget av 160 trestaver som er festet sammen av 61 3d-printede knutepunkter, alle unike. Trestavene varierer kun i lengde, mens knutepunktene viser en unik kombinasjon av vinkler som presist følger formen til skallet. På fagspråket kalles PrintShell en «triangulert fri-form skallkonstruksjon», som kombinerer 3d-printing og arkitektur.

Ett av knutepunktene. Foto: Sophie Labonnote-Weber
Ett av knutepunktene. Foto: Sophie Labonnote-Weber

Designforskningen er gjort av to arkitekter og en sivilingeniør fra gruppen Konseptuell konstruksjonsdesign ved NTNU i Trondheim, og SINTEF Byggforsk. Paviljongen på Maker Faire er mer et eksperiment enn et produkt.

– Vi har designet knutepunkter som er både lette og sterke, og deres innovative individuelle design tillater en enkel monteringsprosess, forteller John Haddal Mork fra forskergruppen Konseptuell konstruksjonsdesign.

Bruken av 3D-printing teknologi gjør at hvert knutepunkt kan bli hurtig produsert på en rasjonell måte. PrintShell er parametrisk designet og produsert, noe som gjør at det samme designet og de samme produksjonsprinsippene enkelt kan tilpasses en hvilken som helst geometrisk form som består av noder og staver.

Foto: Sophie Labonnote-Weber
John Haddal Mork og Steinar Hillersøy Dyvik. Foto: Sophie Labonnote-Weber

Knutepunktene er produsert ved NTNU, på Additive Manufacturing laboratorium (Addlab) på Gjøvik. De er produsert i et nylonmateriale som både er sterkt og fleksibelt. Addlab arbeider med både metall- og polymerprinting.

 

Les mer

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt