3d-printet paviljong i Trondheim

Halvpaviljongen. Foto: Sophie Labonnote-Weber

Halvpaviljongen. Foto: Sophie Labonnote-Weber

I Trondheim sto det nylig en halv-paviljong som delvis er konstruert med 3d-printede komponenter. Prosjektet markerer starten på en spennende forskning på potensialet til 3D-printing i konstruksjoner og arkitektur. Paviljongen ble bygget til Trondheim MakerFaire som ble avholdt 26. – 27. august og har fått navnet PrintShell. Den er laget av 160 trestaver som er festet sammen av 61 3d-printede knutepunkter, alle unike. Trestavene varierer kun i lengde, mens knutepunktene viser en unik kombinasjon av vinkler som presist følger formen til skallet. På fagspråket kalles PrintShell en “triangulert fri-form skallkonstruksjon”, som kombinerer 3d-printing og arkitektur.

Ett av knutepunktene. Foto: Sophie Labonnote-Weber

Ett av knutepunktene. Foto: Sophie Labonnote-Weber

Designforskningen er gjort av to arkitekter og en sivilingeniør fra gruppen Konseptuell konstruksjonsdesign ved NTNU i Trondheim, og SINTEF Byggforsk. Paviljongen på Maker Faire er mer et eksperiment enn et produkt.

– Vi har designet knutepunkter som er både lette og sterke, og deres innovative individuelle design tillater en enkel monteringsprosess, forteller John Haddal Mork fra forskergruppen Konseptuell konstruksjonsdesign.

Bruken av 3D-printing teknologi gjør at hvert knutepunkt kan bli hurtig produsert på en rasjonell måte. PrintShell er parametrisk designet og produsert, noe som gjør at det samme designet og de samme produksjonsprinsippene enkelt kan tilpasses en hvilken som helst geometrisk form som består av noder og staver.

Foto: Sophie Labonnote-Weber

John Haddal Mork og Steinar Hillersøy Dyvik. Foto: Sophie Labonnote-Weber

Knutepunktene er produsert ved NTNU, på Additive Manufacturing laboratorium (Addlab) på Gjøvik. De er produsert i et nylonmateriale som både er sterkt og fleksibelt. Addlab arbeider med både metall- og polymerprinting.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *