3d-skriverteknologi har blitt mainstream, mener analyseforetak

Pete Basiliere, sjef hos Gartner Research.

Pete Basiliere, sjef hos Gartner Research.

Etter denne ukens to tunge bud på Arcam og SLM Solutions, mener nå det amerikanske analyseforetaket Gartner at 3d-skriveren har modnet som produksjonsteknikk og blitt mainstream.

Det var nå denne uken at General Electric, GE, meddelte at de har lagt inn bud på både svenske Arcam og tyske SLM Solutions i et ledd i å styrke sin kapasitet innen additiv tilvirkning. I august fikk vi også vite at Siemens har kjøpt opp det britiske servicebyrået Material Solutions, et foretak med fokus på metallproduksjon for energisektoren.

GEs bud har i det siste sendt sjokkbølger i teknikkverden og aksjemarkedet var ikke sent med å hekte seg på. 3D Systems aksjekurs steg med 7,2 prosent, Stratasys med 6,7 prosent og Voxeljets med 9,2 prosent på New York-børsen.

Ifølge ekspertene er budene også et sterkt tegn på at 3d-skrivarteknikken har nåd en modningsgrad som tilvirkningsteknikk, særlig når store aktører velger å gå inn på området.

– Når GE og Siemens i stadig større utstrekning tar seg inn i denne teknikkverdenen så indikerer det at den industrielle 3d-skriverteknikken har beveget seg mot midtlinjen, sier Pete Basiliere, sjef for Gartner Research.

– Markedee for spesielt metallskrivere er meget sterkt, nå som stadig flere materialer godkjennes for anvendelse i sluttprodukter. Idag handler det ikke kun om komponenter for flymaskiner, gassturbiner eller medisinteknikk.

General Electric har forstått fordelene med additiv tilvirkning i metall. Foretaket har allerede før ukens bud investert over 1,5 milliarder dollar i teknikken. De eier også 340 patenter innen metallpulver. Spørsmålet er nå hvem som står for tur til å kjøpe eller bli oppkjøpt.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *